Pitanje savetnici

Želeo bih da upišem Fakultet za fizičku hemiju i zanimame da li je moguće da upišem specijalističke studije na nekom drugom fakultetu?

Poštovana savetnice, ja bih želeo da upišem Fakultet za fizičku hemiju. Zanimalo bi me da li je moguće da upišem specijalističke studije na nekom drugom fakultetu, koji je srodan ovom fakultetu. U pitanju su genetika ili mikrobiologija na Biološkom fakultetu. Takođe, zanimalo bi me kako diploma sa Fakultetom za fizičku hemiju prolazi u inostranstvu, odnosno da li se diploma priznaje i da li je lako naći posao sa istom(i ako imate okvirno informacije o tome kako su plaćena za zanimanja, da li su ispod ili iznad proseka u većini zemalja)?

692
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Prema informacijama koje sam pronašla, prvi uslov da bi upisao specijalističke studije na Biološkom fakultetu, potrebno je da ostvariš najmanje 300 espb bodova tokom studija. U praksi, to znači da je potrebno da završiš prvo osnovne studije (one obično nose 240 espb) i master studije (koje nose 60 espb bodova), ili program integrisanih studija (koji nosi ukupno 300 espb i takvi programi traju obično 5 godina). 

Ukoliko budeš želeo da upišeš master na Biološkom fakultetu, biće potrebno da se raspitaš na fakultetu šta je sve potrebno za upis. U ovom trenutku, za upis na master studije je potrebno da imaš ostvareno najmanje 100 espb iz bioloških predmeta. Više detalja o tome ćeš pronaći ovde.  Ta procedura se može promeniti u narednim godinama, a svakako je najbolje da, kada za to dođe vreme, kontaktiraš direktno studentsku službu ili nekog od studenata sa Biološkog fakulteta i dobiješ informacije iz prve ruke. :). 

Što se tiče tvog drugog pitanja, tu postoji puno faktora. Pre svega, nostrifikacija diplome, odnosno postupak priznavanja diplome u nekoj stranoj zemlji, se razlikuje od države do države. Ukoliko te interesuje da nastaviš svoju karijeru u nekoj određenoj državi, možeš da istražiš kako izgleda postupak priznavanja diplome, šta je sve potrebno i koliko traje. Ako pričamo o tome koliko su plaćena određena zanimanja, to opet zavisi i od same kompanije/organizacije/instituta u kojem bi radio, kao i od tvoje pozicije (da li je početna ili neka viša pozicija).

Pronašla sam portal gde možeš da pogledaš kako izgledaju aktuelni oglasi za posao u Evropi u oblastima koje tebe zanimaju, pa možeš da istražiš malo više o tome kakva je situacija sa poslovima trenutno. :). Više o tome ćeš pronaći na linku ovde