Pitanje savetnici

Živim u Hrvatskoj, htjela bih studirati u Srbiji.

Zdravo, živim u Hrvatskoj, htjela bih studirati u Srbiji. Da li je potrebno da pišem ispit iz srpskog jezika ili ne treba? Na državnoj maturi obavezno polažemo hrvatski, engleski i matematiku. I ako na maturi pišem ispit iz sociologije ili psihologije, moram li onda i prijemni pisat na fakultetu?

979
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

U ovom trenutku je u Srbiji državna matura poslednji korak koji je potreban da bi neko završio srednju školu, i predmeti koji se polažu na državnoj maturi ne moraju biti povezani sa predmetima koji se polažu na prijemnom ispitu. Ukoliko želiš da upišeš fakultet, pored završene srednje škole, uslov je i položen prijemni ispit. 

Što se tiče prijemnog ispita, pripadnici srpske nacionalne manjine iz država regiona polažu isti prijemni na srpskom jeziku kao i kandidati iz Srbije. Kandidati koji se izjašnjavaju kao strani državljani, imaju opciju i polaganja prijemnog ispita na engleskom jeziku, i poznavanje srpskog jezika i gramatike ne mora uvek biti nužan preduslov za studije na nekim fakultetima, npr. Medicinskom ili Elektrotehničkom fakultetu. Razmisli o tome koji bi fakultet bio dobra opcija za tebe (koliko se sećam, diskutovale smo o društvenim naukama, zar ne?), pa možeš da kontaktiraš direktno te fakultete i da pokušaš da dobiješ informacije iz prve ruke o tome šta je sve potrebno od dokumentacije. :)