Pitanje savetnici

Ne znam šta želim da upišem

Pozdrav! Imam veliki problem pri upisu fakulteta. Radila sam testove na ovom sajtu i na još dosta sajtova, i svaki put mi je izašlo nešto drugo u zavisnosti od mojih odgovora. Jedina stvar koju znam jeste da izbegavam matematiku i fiziku na fakultetu. Ne znam šta želim da upišem. Jedno vreme razmišljam o Pedagoškom, zatim Rudarsko-geološkom, Pravnom, Megatrendu (brend menadžer), arhitekturi, o nekom jeziku, i zaista nemam pojma šta da radim. Hvala na odgovoru unapred!

820
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Dilema sa kojom se susrećeš nije retka među tvojim vršnjacima i često mnogi ne mogu da se odluče za jednu oblast ili fakultet koji žele da studiraju. Svakako je dobro što si prepoznala ono čime svakako ne bi volela da se baviš. :)

Razmisli o rezultatima testova koje si dobila na osnovu svojih odgovora. O kojim oblastima se radi? Da li je to oblast pravnih nauka, društvenih ili humanističkih nauka ili možda i jezici? Ukoliko razmatraš tehničko-tehnološke fakultete, imaj u vidu da je matematika velika osnova rada u tim oblastima. 

Možeš da razmisliš i o tome kako bi volela da izgleda tvoj budući posao? Da li želiš da radiš direktno sa ljudima, ili radije vidiš sebe u nekim administrativnim poslovima? Da li smatraš da ti više "leži" rad u kancelariji ili bi želela da imaš neki dinamičniji posao? Koji predmeti su ti najviše odgovarali u srednjoj školi? Koliko želiš da napreduješ u svom budućem poslu? Takođe, da li za posao kojim želiš da se baviš postoje prilike u tvom mestu, ili bi tvoj budući posao zahtevao da se preseliš u drugi grad? 

Odgovori na ova pitanja mogu da ti pomognu da možda malo razjasniš čime bi želela da se baviš, pa da u skladu sa tim izabereš i fakultet. Na raspolaganju ti je takođe i naša baza zanimanja, koju možeš pogledati ovde, gde možeš da istražiš neka od zanimanja koja ti se čini interesantnim. Možeš da probaš da izdvojiš nekoliko koji najviše odgovaraju tvojim potrebama, željama i interesovanjima i da zajedno pokušamo da razmotrimo naredne korake. :)