Pitanje savetnici

Zanima me šta ja tačno mogu da uradim sa Cambridge ESOL testovima

Dosad sam položio (oni koji se računaju) FCE, CAE i sad treba da položim CPE. Imam 17 godina i treći sam razred tako da još imam vremena da razmislim o fakultetu, ali želim neki fakultet koji ću moći da kombinujem sa mojim znanjem iz engleskog.

979
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

To dosta zavisi od tebe i tvojih afiniteta. Sam engleski i ovi sjajni sertifikati će ti puno pomoći kako u tvom daljem obrazovanju tako i u tvojem profesionalnom sazrevanju i snalaženju. Ipak, smatram da to samo po sebi ne bi trebalo da tebe odredi kao budućeg profesionalca. Osim u jednom slučaju. A to je da želiš da se profesionalno baviš ovim jezikom. Onda bi trebalo da nastaviš svakako do kraja sa tim što si započeo, da upišeš jezik i da gledaš koje su dalje opcije za tebe. osim toga, na njihovom sajtu sam videla da postoji mogućnost da se neko ko završi sve te nivoe jednog dana i kod njih zaposli, pa i to je moguće kao opcija:)

Sa druge strane, ako ne želiš da engleski jezik sam po sebi bude tvoja profesija i tvoje opredeljenje onda, bez obzira što već sada imaš velika znanja  toj oblasti, moraš da radiš i na ostalim stvarima. A to je tvoja buduća osnovna profesija. Po meni to bi trebalo da počneš od samog početka, pitajući se one važne stvari: ko sam ja? šta mene interesuje, koji su moji kvaliteti, sklovosti, ambicije i želje? gde ja sebe vidim u profesionalnom smislu? koje su opcije predamnom?itd itd. I tim pitanjima da se posvetiš jednako ozbiljno kao i engleskom do sada.

To što učiš engleski i polažeš ga može dosta da ti pomogne, ako budeš želeo neko obrazovanje u inostranstvu, bilo kao fax ili kurs, seminar, a posebno će značiti kad kreneš da tražiš posao. Ali nekako ne vidim da tvoja profesija zaista treba i može da zavisi od toga što ti imaš odlično znanje engleskog. Ona treba da zavisi od tebe celog, a posle da se ukopi sa tvojim drugim znanjima, tj. znanjem engleskog. Naravno da postoje poslovi gde je takvo znanjeneophodno, kao što je rad u međunarodnim agencijama, institucijama, firmama...Ali opet kažem znanje jezika će ti svuda pomoći, i olakšati i posao i prohodnost.

Za sva ostala pitanja, tu sam:)