Pitanje savetnici

Šta da upišem kad mi sve ide?

Potreban mi je savet oko izbora fakulteta pošto sama nikako ne mogu da odlučim. Četvrta sam godina i do sad mi je prosek bio oko 4,5 i verovatno će i ove godine. Najbolje mi ide matematika, mada volim i fiziku. Društveni predmeti mi idu, naročito jezici, ali mi predstavlja pravo mučenje kada ih učim. Ne bih volela kasnije da radim u školi, tako da ne bih upisala čistu matematiku ili fiziku. Sta Vi mislite o ovome?

1599
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da ti je prosek veoma dobar i da možeš da biraš fakultet koji želiš da upišeš. Što se tiče društvenih predmeta koji ti idu ali ti je mučenje kada ih učiš, mislim da je jako bitno kada upisuješ fakultet da zaista voliš to i da ti ide jer ćeš te nauke morati da učiš oko 5 do 10 puta više nego u školi.

Ako znaš da ne želiš da radiš u školi posle fakulteta, to je dobro, ali razmisli o tome kakav bi posao volela da radiš pa u odnosu na to možeš i da biraš fakultet. Meni, kao odlično rešenje za tebe, pada na pamet elektrotehnički fakultet, gde ima dosta i fizike i matematike a ima i dosta smerova u odnosu na koje možeš da biraš šta želiš da radiš kasnije, a to su dosta raznoliki poslovi. Dakle ima izbora. Osim toga i na nekim smerovima na ekonomskom fakultetu, kao što je na primer računovodstvo, dosta se koristi matematika. Zatim tu je i saobraćajni fakultet...

Preporučujem ti da prvo razmisliš o tome šta želiš da radiš, ili kakav posao želiš posle fakulteta. A posle toga možeš na našem sajtu da nađeš spisak fakulteta i univerziteta i da probaš da izabereš od onoga što ti se nudi.

Čak i sa čistom matematikom ili fizikom ti nisi posle osuđena na školu. Naravno, šanse su velike, ali to zavisi od toga kakav student budeš. Uvek postoje poslediplomske studije na kojima možeš da se još više usmeriš, mogućnosti u inostranstvu su još veće. Naravno, za tebe sada je to na dalekom štapu i to je razumljivo. Ali samo želim da ti kažem da opcije postoje.