Pitanje savetnici

Razmišljam o Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, takođe i o Farmaceutskom i molekularnoj biologiji

Dobar dan! Imam nekih dilema oko fakulteta ,pa bi mi dosta značio Vaš odgovor. U opciji su mi Tehnološki fakultet u Novom Sadu (prehrambena industrija), takođe i farmaceutski i posle toga biološki u Beogradu ,smer molekularna biologija. Da li mi možete reći koji od ovih fakulteta ima najbolje šanse za zaposlenje i u Srbiji i u inostranstvu? I koji su rezultati upisa od prošlih godina ,znam da upis na tehnološki nije težak ,ali me zanimaju druga dva.

Hvala Vam unapred.

846
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da razmatraš nekoliko opcija za nastavak školovanja, odabrala si vrlo interesante fakultete. :)

Ukoliko razmatraš smer Prehrambreno inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu, tu postoje 3 različita modula: Inženjerstvo ugljenohidratne hraneTehnologije konzervisane hrane i Kontrola kvaliteta. Teško je reći kakve su šanse za zaposlenje, pošto to zavisi od brojnih faktora, pre svega od ponude poslova za koje bi bila osposobljena nakon fakulteta, tvog iskustva u ovoj oblasti, želje za usavršavanjem, itd.  

Sa druge strane, molekularna biologija je dosta okrenuta nauci i istraživanjima. U našoj zemlji se diplomci nakon ovog smera na Biološkom fakultetu uglavnom zapošljavaju u državnim i naučnim institucijama, kao što su instituti, laboratorije, istraživački centri i tako dalje. Uz to, postoji mogućnost da nastaviš da gradiš akademsku karijeru u ovoj oblasti i da postaneš saradnik ili asistent na fakultetu. U stranim zemljama je ova oblast razvijenija, pa stoga ima ima i malo više šansi za zaposlenje, jer postoje i mnoge privatne laboratorije kojima je primarni fokus istraživanje. Postoji i dosta mogućnosti za nastavak školovanja u inostranstvu.

Što se tiče farmacije, važe slične mogućnosti za zaposlenje. Pored rada u apoteci, možeš da radiš i u laboratorijama pri farmaceutskim kompanijama na izradi lekovitih preparata, u istraživačkim centrima na otkrivanju novih lekova,... Na linku ovde, možeš videti za koje poslove bi bila osposobljena nakon diplomiranja na Farmaceutskom fakultetu. 

Kao što sam i gore napisala, tvoje buduće zaposlenje će zavisiti od brojnih faktora. Za koji god fakultet da se odlučiš, važno je da pokušaš da stekneš što više praktičnog iskustva, da se angažuješ u van-nastavnim aktivnostima, praksama, i tome slično. Praktično iskustvo neće samo razvijati tvoja znanja i veštine, već će ti pomoći da se povežeš sa drugim stručnjacima koji bi ti mogli biti od pomoći kada dođe do potencijalnog zaposlenja. Možeš i da istražiš prilike za zaposlenje ovde i u inostranstvu. Postoje portali za zapošljavanje, kao što je poslovi.infostud, gde možeš da istražiš aktuelne oglase za posao u oblastima koje te interesuju, i da vidiš kakva je trenutna potražnja za određenim zanimanja. Takođe, razmisli i o tome u kojoj drugoj zemlji bi volela da živiš i radiš, pa na isti način možeš da istražiš mogućnosti za zaposlenje u toj zemlji.

Razmisli i o tome da li se studije na ovim fakultetima poklapaju sa tvojim drugim planova i željama - npr. da li želiš da se preseliš u drugi grad tokom studija, gde misliš da ima više mogućnosti za usavršavanje ili za druge stvari koje te interesuju. :)

Što se tiče upisnih kvota, na linkovima ovde i ovde, možeš videti koji je broj poena bio potreban na Biološkom i Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. :)