Pitanje savetnici

804
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Dilema sa kojom se susrećeš nije retka, i mnogi tvoji vršnjaci nisu sigurni čime bi mogli da se bave i razmatraju nekoliko opcija. To je potpuno u redu. :).

Hajde da krenemo redom. :). Navela si da ti je želja bila da se baviš medicinom, međutim, ako sam dobro razumela, potencijalni izazov bi bio spremanje prijemnog iz biologije i hemije. Činjenica je da Medicinski fakultet zahteva puno odricanja i kontinuiranog rada, ali to je iz razloga što posao lekara nosi sa sobom puno odgovornosti i zaista je važno da budući lekari poznaju oblast kojom se bave i da nauče sve što je potrebno kako bi nekome pomogli. Ako bi se jednog dana odlučila za specijalizaciju iz neuropsihijatrije, to bi značilo 6 godina osnovnih studija, pripravnički staž, i 4 godine specijalizacije. 

Što se tiče Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, postoje osnovne strukovne studije koje pripremaju za zanimanje medicinske sestre, kao i integrisane akademske studije koje pripremaju za zanimanje doktora medicine

Ukoliko želiš da se usavršavaš za poslove koji se bave pomaganjem drugima, postoji opcija upisa i neke visoke medicinske škole. U našoj bazi fakulteta ovde, možeš da istražiš koje sve visoke škole postoje i koji smerovi ti se čine interesantnim i odgovaraju tvojim potrebama. Takođe, na istom linku možeš da istražiš i opcije za studije psihologije, ukoliko procenjuješ da bi mogla da se baviš i zanimanjem psihologa, kako je procenila tvoja sredina. 

Ukoliko se odlučiš za oblast vazduhoplovstva, treba da znaš da je Vazduhoplovna akademija srednja škola, a ukoliko bi želela da se baviš time na višem nivou, bilo bi potrebno da SMATSA Vazduholoplovnu akademiju. Takođe, na Mašinskom fakultetu u Beogradu takođe postoji smer za vazduhoplovstvo, dok na Saobraćajnom fakultetu postoji smer za vazdušni saobraćaj i transport. Razmisli o tome koliko ovi smerovi odgovaraju tvojim interesovanjima i koliko vidiš sebe u ovoj oblasti. 

Ono što bi moglo da ti pomogne u donošenju odluke o studijama su i naši testovi osobina, veština i interesovanja, koje možeš pogledati ovde. :). Kada uradiš ove testove, dobićeš predloge zanimanja koji su u skladu sa tvojim osobinama, veštinama i interesovanjima. Na osnovu tih zanimanja, možeš da istražiš o tome koji fakulteti pripremaju za ta zanimanja. Ako pronađeš nešto što ti se čini interesantnim, možemo i zajedno da razmotrimo nekoliko konkretnih opcija. :)