Pitanje savetnici

Želim da upišem psihologiju i da se kasnije usavršavam u inostranstvu

Poštovana savetnice, idem u treći razred gimnazije, IT smer, i već sam počela da razmišljam o fakultetu. Shvatila sam da programiranje, i te prirodne nauke nisu baš za mene. Nije nešto što ne mogu da shvatim, samo mi je potrebno mnogo vremena za to, a to mi iziskuje i energiju i vreme, a samim tim nemam ni volju za učenjem. Tako već i vidim da se ne bih snašla na takvom fakultetu, već bih samo maltretirala sebe.

Volim književnost. Bavim se i pisanjem i volim da čitam knjige. A čitajući sam zavolela i psihologiju. I to je ono što ja, zapravo, želim da upišem. Psihologiju nenormalno volim. To me impresionira, i obožavam da analiziram nečiju ličnost, da nalazim srž svakog postupka, i za razliku od programiranja, ako bih upisala psihologiju, volela bih da u tom polju dam sebe. Da radim na toj nauci, da doprinosim, tako da ne bih ostala samo na osnovnim studijama. Pošto sam svesna toga da ti baš i nije perspektivno zanimanje u našoj zemlji, mada i u svetu nisam sigurna, volela bih da odem u Dansku, jer volim skandinavske zemlje i sam taj njihov sistem. Plan mi je da odem na razmenu studenata dok u Beogradu budem studirala psihologiju (ako mi možete dati neke informacije i o razmeni studenata tamo), i da nakon osnovnih upišem master studije tamo. Pa ako biste mogli da mi date više informacija o upisivanju master studija u toj zemlji. I još me zanima koliko je kod njih traženo to zanimanje, jer sam čula da jeste (ili barem TRAŽENIJE u odnosu na druge zemlje) i kako do posla tamo, s obzirom da sam stranac? Verujem da ne bi bilo tako teško da se dođe do posla ako bih tamo završila master, pa kako stoje stvari sa tim upisom?

Hvala Vam unapred!

708
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala svoja interesovanja i odabrala zanimanje koje odgovara tvojim potrebama i željama. :)

Psihologija je vrlo interesantna nauka i postoji niz različitih zanimanja koje bi mogla da obavljaš. Važno je da tokom studija pokušaš da stekneš što više praktičnog iskustva, što će ti pomoći da lakše pronađeš i posao ali i da se usavršiš u određenoj sferi psihologije koja te najviše interesuje. :)

Filozofski fakultet je član Erasmus + mreže za mobilnost studenata, koja omogućava studentima da jedan semestar završe na partnerskom fakultetu u nekoj stranoj zemlji. Više o tome ćeš pročitati ovde. 

Što se tiče master studija u Danskoj, pronašla sam nekoliko informacija o tome na linku ovde, pa možeš da istražiš da li ti se nešto od ponuđenog čini interesantnim. :). Takođe, pronašla sam i portal Work in Denmark, gde možeš da vidiš sve detalje oko zaposlenja u ovoj zemlji. 

Nadam se da su ove informacije bile značajne, a ako budeš imala dodatnih dilema, slobodno nam piši. :)