Pitanje savetnici

Prekvalifikacija u oblasti medicine

Muči me jedna nedoumica, u vezi je prekvalifikacije i naravno o nastavku daljeg školovanja. Kada završim srednju Poljoprivrednu školu kao što sam rekao zanima me medicina i želeo bih da se prekvalifikujem zbog daljeg školovanja. Tu me muči jedna stvar a ja se nadam da će te mi pomoći. Dvoumim se između fizioterapeutskog tehničara i medicinskog tehničara pa ne znam koji je smer bolji za prekvalifikaciju? Drugo pitanje je koji je od ova dva smera više plaćen i koji se više traži? Ako može i opis od ova dva smera? Sledeći problem je to što moji roditelji misle da ja neću moći da savladam predmete koje ću dobiti na prekvalifikaciji i misle da ja nisam za medicinu. Ali ja to volim i mene to zanima samo ne mogu da im to dokažem. Ako može neki savet u vezi toga? Zatim kada budem završio prekvalifikaciju za određeni smer medicinskog usmerenja želeo bih da nastavim školovanje na medicinskom fakultetu u Novom Sadu ali su moji roditelji protiv toga.

948
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Na linkovima u nastavku možeš pročitati nešto više  zanimanjima koja te interesuju i o mogućnostima zaposlenja:
Medicinski tehničar
Fizioterapeut

Takođe, na portalima za traženje posla kao što je Poslovi.infostud možeš da istražiš koliko su trenutno ova zanimanja trenutno tražena na tržištu rada, koji su uslovi rada, i koje su kvalifikacije potrebne za obavljanje ovog posla. 

Što se tiče drugog dela tvog pitanja, verujem da tvoji roditelji žele najbolje za tebe i da imaju najbolju nameru. Ukoliko želiš sa njima da razgovaraš o prekvalifikaciji, pokušaj da im predstaviš argumente zašto smatraš da je prekvalifikacija dobra odluka za tebe i koji su benefiti te odluke (npr. to su tražena zanimanja, postoji puno prilika za usavršavanje...). Pokušaj da sa njima razgovaraš na nekom mirnom mestu i da im objasniš tvoje motive za bavljenje medicinom.

Takođe, treba da imaš u vidu da je potrebno da ideš korak po korak. Dakle, pre svega je važno da uspešno završiš srednju školu, pa da nakon toga preduzimaš dalje korake, upišeš program prekvalifikacije, položiš ispite, dobiješ diplomu.... Isto važi i za dalje školovanje. Postoji mogućnost da se tvoja interesovanja i promene dok dođe do momenta upisa na fakultet. Tvojim trudom i angažovanjem, kao i postignutim uspehom možeš da pokažeš roditeljima da je bavljenje oblašću medicine dobra karijerna odluka za tebe.