Pitanje savetnici

Interesuje me koji su uslovi za upis u Novom Sadu i Beogradu za defektologiju i koji predmeti se polažu?

Zdravo, četvrta sam godina poljoprivredne škole. S obzirom da je već vreme da se odlučim koji fakultet želim da upišem, panika me već hvata... Imam veliko interesovanje za defektologiju. Interesuje me koji su uslovi za upis u Novom Sadu i Beogradu za defektologiju i koji predmeti se polažu? Da li uopšte ispunjavam uslov za upis s obzirom da završavam srednju poljoprivrednu školu?

1149
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala šta je ono čime bi volela da se baviš. :)

Defektologija se u Beogradu izučava na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabiltaciju. Za prijemni ispit je potrebno da se polože testovi iz biologije, psihologije i sociologije, i možeš konkurisati za upis, s obzirom da je važno da kandidati imaju završenu školu u četvorogodišnjem trajanju, bez obzira na usmerenje. :)

Što se tiče studija u Novom Sadu, na Medicinskom fakultetu postoji smer specijalne edukacija, za koji je potrebno da imaš završenu gimnaziju ili medicinsku školu u četvorogodišnjem trajanju. Prijemni ispit se razlikuje od modula, tako da se za modul Višestruka ometenost polažu biologija i psihologija, za modul Inkluzivno obrazovanje se polažu biologija i hemija (ili zdravstvena nega), i na kraju, za modul Logopedija je potrebno položiti testove iz biologije i psihologije.