Pitanje savetnici

Ekonomija, menadžment

S obzirom na to da sam završna godina gimnazija, treba da se odlucim za fax koji želim da završim, ali kao i većina mojih vršnjaka nisam sigurna šta bih tačno želela i kako da napravim pravi izbor?? Idem u gimnaziju i pripodan sam smer i čini mi se da me zanima ekonomija. Ali sa druge strane tu je i menadžment koji mi je isto tako jako zanimljiv. Volela bih da znam šta sve mogu da radim ako bih završila ekonomiju, tj. ako završim menadžment. Tj. šta se sve očekuje od mene da radim ako završim nešto od ova dva? Isto tako ne znam kako da budem sigurna da sam napravila pravi izbor?

1854
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Potvrdu da li si ili ne napravila pravi izbor fakulteta, osim ako sada već nisi milion posto ubeđena da je "neki" fakultet jedina tvoja opcija, dobićeš tek za neko vreme. Hoću da kažem tek kada ga upišeš i počneš da učiš i polažeš i shavataš kuda te taj faks vodi, počeće da ti biva jasno da je to bio pravi izbor, onako skroz. Ali to ne znači da treba napamet da biraš fakultet, naprotiv.

Možeš da uradiš sve što je u tvojoj moći da taj izbor bude što bliži tebi kao osobi i tvojim kvalitetima. Menadžment i ekonomija su dosta slične oblasti koje se često i preklapaju. Ipak ekonomija je nauka, za razliku od menadžmenta. Menadžment je veština rukovođenja, rukovođenja malim brojem ljudi pa do država, sve na toj skali može biti upravljanje nečim ili menadžment. Menadžeri se sreću u najrazličitijim oblastima ljudskog rada, od ekonomije, preko umetnosti pa do medicine. Ali vrhunski menadžeri su uvek stručnjaci u nekoj konkretnoj oblasti pa tek posle toga imaju još i menadžerske sposobnosti ili obrazovanje. U svakom slučaju moraju poznavati i sam menadžment ali i materiju, tj. oblast u kojoj rade.

Ekonomija je nauka i grana privrede, rada koja se sama sastoji od različitih oblasti. Makar je tako definisano na našem fakultetu. Pa kao ekonomista možeš biti: bankar, revizor, računovođa, baviti se unutrašnjom ili spoljnom ekonomijom, ekonomijom malih ili pak velikih preduzeća, .... Evo u ostalom pogledaj listu smerova i videćeš gde te ekonomija sve može odvesti:

Ekonomski fakultet - lista smerova

A na ovom linku možeš ući dublje u ove smerove i pogledati i spiskove predmeta kao i neke druge informacije: http://prijemni.infostud.com/Ekonomski_fakultet/Beograd/68

Što se menadžmenta tiče dosta zavisi na kom faksu bi ga studirala? 2 Nov 2009