Pitanje savetnici

Imam želju da upišem Hemijski fakultet u Beogradu, smer biohemičar

Dobar dan! Učenica sam Poljoprivredno-hemijske škole, smer veterinarski tehnicar. Veterina je prelepo zanimanje. Biti u mogućnosti da pomogneš životinjama, stekneš osnovno znanje o primeni lekova i uticaju pojedinih supstanci na organizam je za mene kao san. Međutim, moji snovi su se promenili. Sada imam želju da upišem Hemijski fakultet u Beogradu, smer biohemičar. Tu se naravno pominje prijemni ispit. Ja sam pronašla informaciju da se za smer biohemičara polaže prijemni ispit iz hemije i biologije. Prijemni ispit je napravljen na osnovu informacija iz udžbenika koji se koriste u gimnaziji, prirodno-matematicki smer. Ja biologiju i hemiju imam samo dve godine. Da li takav tip prijemnog ispita važi i za učenike strukovnih škola kao što je moja? Takođe, pominje se i državna matura. Ukoliko na državnoj maturi ja izaberem da polažem biologiju i hemiju, da li ću polagati gradivo koje smo mi obrađivali te dve godine (iz naših udžbenika za biologiju i hemiju) ili moram nabaviti udžbenike za gimnaziju i obraditi to gradivo sama?

1171
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si prepoznala šta te interesuje, i zapravo verujem da ćeš mnoga znanja koja si stekla u srednjoj školi moći da primeniš i na fakultetu. :)

Pronašla si dobre informacije, na prijemnom se polažu biologija i hemija. Prijemni ispit je u ovom trenutku isti za sve učenike. To znači da će biti potrebno da nabaviš preporučenu literaturu za prijemni ispit, i da ukoliko postoje oblasti koje nisi savladala u srednjoj školi, možda razmotriš i opcije poput dodatnih časova za pripremu prijemnog.

Što se tiče državne mature, kao što i znaš, taj sistem će se uvesti od sledeće godine. Na linku ovde ćeš pronaći važne informacije o tome kako će izgledati zbirke zadataka na državnoj maturi, i na koji način će se bodovati.