Pitanje savetnici

Dvoumim se između pedagogije i defektologije

Trenutno sam 4. godina gimnazije i još uvek se razmišljam u vezi fakulteta, pa se razmišljam za sledeće. Svesna sam činjenice da bih za to trebala upisati defektologiju u Beogradu, ali da li je moguće da posle završene pedagogije radim nešto kao defektolog za decu ili bih morala da završim dodatni master za to. Trenutno se i bavim fotografijom pa ne bih mogla i na to da se fokusiram ukoliko upišem defektologiju sad. Nisam ljubitelj previšeg učenja, a i volela bih vremena kako za sebe, tako i za fotografiju. Dvoumim se dosta i nisam sigurna u sebe zbog samog odabira fakulteta. Nadam se da ste shvatili šta sam htela da kažem, jer nisam baš najbolja u objašnjavanju. Hvala Vam unapred na odgovoru.

1061
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Na pedagogiji se izučavaju i predmeti poput inkluzivnog obrazovanja kao i rad sa decom sa posebnim potrebama, tako da i na pedagogiji možeš da stekneš znanja u ovoj oblasti. Međutim, pedagogija je više usmerena na rad sa decom u formalnom obrazovnom sistemu, a sa druge strane, na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju ima i dosta medicinskih predmeta koji pomažu budućim defektolozima da što bolje razumeju problem sa kojim se susreću. 

Tako da je pitanje čime bi ti tačno želela da se baviš? :) Na linkovima ispod možeš naći opise zanimanja pedagoga i defektologa, gde možeš da vidiš detaljnije informacije o ovim zanimanjima. 

Potpuno je u redu što razmišljaš i o slobodnom vremenu koje bi imala za sebe i za svoj hobi. Pre svega, mislim da je važno da odabereš ono što te zaista interesuje, jer će onda, čak i u slučaju da imaš više obaveza i da treba da izdvojiš više vremena za učenje, biće ti lakše da savladaš ono što ti je zanimljivije. :). Takođe, veliku ulogu igra dobra organizacija vremena i jasno postavljanje prioriteta. Ukoliko se odlučiš za studije na Univerzitetu u Beogradu, na linkovima ovde i ovde možeš da vidiš kako izgleda raspored predavanja na pedagogiji i na Fasper-u, pa da proceniš kako bi mogla da se organizuješ. :). 

Razmisli o tome koje zanimanje više odgovara tvojim potrebama i interesovanjima, i gde sebe više pronalaziš. Ono što je dobro je što pedagogija i defektologija mogu imati dosta srodnih oblasti i tema. :).