Pitanje savetnici

Zanima me da li postoji mogućnost da se predje iz gimnazije u medicinsku školu?

Dobar dan, zanima me da li postoji mogućnost da se predje iz gimnazije u medicinsku školu? Imam osećaj da sam impulsivno donela odluku da upišem gimnaziju, a medicina me malo više zanima mada iskrena da budem ne znam koliko bih imala motivacije za nju. Zanima me psihijatrija za šta mi je potrebna medicinska škola, ali opet nisam sigurna ni u šta, jako sam zbunjena. Gimnazija me je nekako razočarala, ne svidjaju mi se nastavnici ni sistem. Plus prirodni predmeti mi uopšte ne idu (društveni sam smer) i ocene iz tih predmeta će mi kasnije negativno uticati na celokupan uspeh (na primer za maturu i to).

1798
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Upis srednje škole jeste velika odluka, i često se tvoji vršnjaci nađu u situaciji da se preispituju da li je odluka koju su doneli bila ispravna. Potpuno je u redu što gimnazija nije ispunila tvoja očekivanja i što razmatraš druge opcije. Razumem i da te brine uspeh na kraju srednje škole, i potpuno je razumljivo što želiš da imaš dobre ocene iz većine predmeta. 

Kao što verovatno i znaš, mogućnost prebacivanja iz gimnazije u stručnu školu je izvodljivo samo na početku zbog razlike u predmetima. Tu ulogu igra i popunjenost kapaciteta u školi u koju ti želiš da se prebaciš. Nisi navela da li si sada prva godina ili pohađaš neke starije razrede. Svakako bi bilo dobro da sada, i pre kraja prvog polugodišta kontaktiraš medicinsku školu u koju želiš da se prebaciš, i da se raspitaš o daljim koracima. Svaka škola ima svoju specifičnu proceduru kada je reč o prebacivanju učenika, tako da je najbolje da njih direktno kontaktiraš i da dobiješ informacije iz prve ruke. 

Što se tiče psihijatrije, da bi se njom bavila, potrebno je da završiš Medicinski fakultet, i u tom kontekstu, znanja koja bi stekla u medicinskoj srednjoj školi ti mogu biti i više nego korisna za kasnije studije. Međutim, realno je da upišeš i Medicinski fakultet posle gimnazije. 

Svakako možeš da razmisliš još malo o tome čime bi volela da se baviš. Šta je ono u čemu se pronalaziš, koje su to stvari koje voliš da učiš, koji poslovi ti se čine interesantnim... Na raspolaganju ti je i naša baza testova interesovanja, veština i osobina na osnovu kojih ćeš dobiti predloge zanimanja koji odgovaraju odgovorima koje si dala, kao i informacije i o fakultetima koji pripremaju za ta zanimanja.