Pitanje savetnici

Student sam 3. godine defektološkog fakulteta,ali sam shvatio da me zapravo mnogo više zanima psihologija

Poštovani, imam jednu veliku dilemu koja traje već godinu dana. Dakle, student sam 3. godine Defektološkog fakulteta,ali sam shvatio da me zapravo mnogo više zanima psihologija. Bilo bi mi veoma žao da sada napustim fakultet jer sam već završio više od pola i to veoma uspešno, ali ta psihologija mi je non-stop na pameti. Takođe sam svestan i da je jako velika konkurencija za odsek psihologije, tako da je pitanje da li bih uopšte uspeo da upišem. Da li imate neki savet, ili ideju, bilo bi mi veoma značajno. Hvala, unapred.

862
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Studentima se često dešava u toku studija da promene svoja interesovanja ili prepoznaju da ih zanima neka druga oblast. To je sasvim u redu i vrlo uobičajeno. :)

Razumem tvoju dilemu da bi sada bilo šteta napustiti studije, kada si već ostvario određeni uspeh tokom istih. Ipak, postoje načini da se baviš psihologijom i bez da prekidaš studije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. 

Nisi napisao u pitanju čime bi tačno želeo da se baviš u okviru psihološke nauke... Da li je to klinička psihologija, istraživanja ili npr. psihologija rada i menadžment ljudskih resursa?

Nezavisno od toga kojoj užom oblašću želiš da se baviš, postoji mogućnost da upišeš master studije psihologije, uz polaganje diferencijalnih ispita. Konkretno, na Filozofskom fakultetu u Beogradu bi morao da kontaktiraš Odeljenje za psihologiju i da se raspitaš o tome šta je sve potrebno pripremiti za polaganje diferencijalnih ispita. Fakultet za medije i komunikacije i njihov departman za psihologiju takođe imaju mogućnost da se studenti koji nisu završili psihologiju upišu master studije psihologije, uz polaganje diferencijalnih ispita, o čemu ćeš više pronaći na linku ovde. 

Svakako ti je na raspolaganju i naša baza fakulteta, gde možeš da istražiš i druge opcije. 

Ukoliko je tvoja želja da se baviš psihoterapijom, možeš da istražiš koje modalitete u psihoterapiji možeš da upišeš sa zvanjem diplomiranog defektologa. Na linku ovde možeš više da se informišeš o tome. :)