Pitanje savetnici

Imam zvanje profesor istorije, i želim da upišem master

Pozz. Ja sam završio fakultet istorije i imam zvanje profesor istorije ali zakon traži da moramo da imamo master ako hocemo da radimo u prosveti. Koji master mogu da upisujem osim istorije ? Može li Diplomatija ili Pravni fakultet ? Hvala unapred

1423
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, sve pohvale za završene osnovne studije! :)

Postoji Pravilnik o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika, koji možeš da pogledaš ovdekoji definiše sa kojim zvanjima možeš raditi u školi i predavati određene predmete. Konkretno, za predavanje istorije u školi je potrebno da imaš zvanje profesora istorije, diplomiranog istoričara, diplomiranog istoričara - mastera, ili master istoričara. 

Sa druge strane, ukoliko su tvoja interesovanja usmerena ka pravu ili diplomatiji i želiš da se usmeriš ka tim oblastima, postoji mogućnost da upišeš master prava. Npr. Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici dopušta upis na master studije kandidatima koji nisu završili prava, uz polaganje diferencijalnih ispita. Pored ovoga, u našoj bazi fakulteta koju ćeš pronaći ovde možeš da istražiš još neke opcije za upis master studija na drugim fakultetima.