Pitanje savetnici

Koliko je poena potrebno za Filozofski, smer psihologija?

Ćao, ne mogu da nadjem koliko je poena potrebno za Filozofski, smer psihologija. Interesuje me i koliko je teško upisati, čula sam da je velika zainteresovanost, a da je test opšte informisanosti jako težak. Da li je dobra alternativa upisati pedagogiju, ako mi psihologija ne podje za rukom?

Pozdrav, hvala unapred

2584
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Na linku ovde možeš da pogledaš konačnu rang listu za smer Psihologija. :)

Ovaj smer jeste prilično atraktivan među budućim studentima, i često se dešava da bude velika konkurencija za upis. Naravno, ovo ne treba da te obeshrabri, već da te motiviše da na vreme počneš sa pripremama, da prikupiš sve potrebne informacije o prijemnom ispitu i da se potrudiš da imaš što bolje ocene do kraja srednje škole. :)
Test opšte informisanosti se može činiti zahtevnim jer pokriva puno oblasti - od fizike, matematike, književnosti, kulture, politike, istorije... Međutim, dobar način pripreme za njega može biti redovno praćenje aktuelnosti, kulturnih dešavanja, rešavanje dostupnih testova opšte informisanosti, koje možeš naći i u online formatu. Na samom polaganju ovog testa se dešava da se kandidati uplaše jer ne znaju odgovore, međutim, često se dešava da do odgovora može da se dođe sopstvenom logikom ili sistemom eliminacije. 

Što se tiče drugog izbora, na Filozofskom fakultetu postoji opcija da se pre polaganja prijemnog ispita sastavi lista želja. Kandidati koji konkurišu za psihologiju, često kao drugu ili treću želju biraju pedagogiju ili andragogiju, kao srodne nauke, gde postoji puno predmeta iz psihologije. Na listi želja, kao drugu, treću, četvrtu ili petu opciju možeš da navedeš bilo koji smer koji nije psihologija ili istorija (jer ovi smerovi mogu da budu samo prva želja). Ipak, svake godine se odlučuje i još jedan smer koji te godine može da bude samo prva opcija. 

U praksi to izgleda ovako. Kandidat koji želi da upiše psihologiju sastavlja listu želju. Te godine se odluči da andragogija može da bude samo prva želja, a da svi ostali smerovi (osim psihologije i istorije) mogu da se nađu na listi želja u bilo kom redosledu. To znači da taj kandidat kao prvu želju stavlja psihologiju, drugu npr. pedagogiju, i treću recimo istoriju umetnosti. 

Svakako, ukoliko te zanima psihologija, možeš da istražiš koje su to srodne opcije koje bi ti bile interesantne, kao što su pedagogija, andragogija ili čak i defektologija. :)