Pitanje savetnici

Imam nedoumicu šta da studiram s obzirom da ću imati 41 godinu kad završim osnovne studije

Pozdrav, Imam 37 godina, završila sam IV SSS Ekonomski Tehničar. Želela bi da nastavim studiranje u smeru Prava ili PMF? Imam malu nedoumicu šta da studiram s obzirom da ću imati 41 godinu kad završim osnovne studije. Volim pravo i sve što je vezano za zakon. 

579
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, sjajno je što ste odlučili da nastavite svoje školovanje i što ste odredili čime želite da se bavite!

Odabrali ste dve različite oblasti, što će u značajnoj meri uticati i na poslove kojima ćete se baviti. Svakako, mislim da Vaše godine ne treba da budu prepreka daljem napredovanju. 

Hajde da pokušamo da razmotrimo ove dve opcije. Zanimanje pravnika je vrlo prepoznato na tržištu rada, i činjenica je da diplomirani pravnici mogu raditi u različitim kompanijama, institucijama ili organizacijama. Na linku ovde možete da pogledate kakva je trenutna situacija sa potražnjom ovog profila. Ipak, ukoliko želite da se bavite advokaturom, treba da imate u vidu da je potrebno odraditi pripravnički staž (koji može trajati i dve godine) i položiti pravosudni ispit. Ukoliko je oblast prava ono što Vas interesuje i voljni ste da se posvetite tome, ne postoji razlog zašto ne biste uspeli. :)
Sa druge strane, Prirodno-matematički fakultet nudi nekoliko smerova, i samim tim priprema za različita zanimanja. Da li ste razmišljali o tome čime biste želeli da se bavite nakon završetka ovih studija? Studije na ovom fakultetu pripremaju za rad u školama, rad u različitim naučnim institutima, laboratorijama… Da li nešto od toga spada u Vašu sferu interesovanja?

Ukoliko ste odlučili da nastavite svoje školovanje, smatram da je važno da uzmete u obzir šta je ono što Vas zaista interesuje. To će Vas u velikoj meri motivisati, i značajno olakšati proces studiranja ukoliko budete učili ono što Vas i zanima.