Pitanje savetnici

Da li je Geografski fakultet perspektivan?

Nisam siguran koji bih fakultet upisao, a vreme mi samo odmiče. Paničim, ne znam koji fakultet je isplativ. Najviše me privlači Geografski fakultet (smer prostorno planiranje), ali nisam siguran da li sa tim ima posla. U teoriji ima, ali da li je stvarno to tako? Da li je traženo u Srbiji i u inostranstvu? Nije mi jasno sta tačno sa tim smerom mogu da radim. Istraživao sam, ali nikako nisam uspeo da nadjem dovoljan broj informacija, kao ni iskustva ljudi koji su to zavrsili. Takodje je problem u tome što sam ja već bio na jednom fakultetu, ali tu se ne pronalazim. Ove godine moram nešto da upišem, ali nešto što se isplati, jer ne bih da završim fakultet i ne radim u struci. Roditelji me neće podržati, ukoliko fakultet nije perspektivan....Hvala na odgovoru, pozdrav

2459
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Razumem tvoju dilemu, i verujem da ti je ova odluka sada zaista važna. Verujem da si istražio malo o tome gde sve diplomci koji završe smer Prostorno planiranje mogu da rade. Treba da imaš u vidu da ćeš o tome šta sve spada u opis zaduženja i koje su sve mogućnosti saznati tek kada malo bolje upoznaš ovu oblast, povežeš se sa stručnjacima iz ove oblasti, profesorima, starijim kolegama, itd, i da je potpuno okej što sada nemaš baš sve informacije. Možeš da kontaktiraš nekoga od trenutnih studenata preko društvenih mreža, i da ga/je zamoliš da podeli sa tobom svoje iskustvo sa studija i možda više informacija o mogućnostima za posao. Stariji studenti su vrlo raspoloženi da upute mlađe ili buduće kolege, i zaista predstavljaju važan resurs informacija. Treba da znaš i da će opis tvog posla zavisiti i od toga gde ćeš tačno raditi (npr. da li je to Ministarstvo, Zavod ili neka privatna kompanija) tj. od potreba tog radnog mesta. 

Pronašla sam i linkove koji mogu još malo da te informišu o tome kakva je situacija sa ovim zanimanjem: 

Druga stvar je perspektivnost fakulteta. Treba da imaš u vidu da nijedna diploma fakulteta, bez obzira na oblast rada, nije nužno garancija za posao. Često se dešava da diplomci završe neke od fakulteta koji se smatraju perspektivnim, pa dugo čekaju na posao, a da se diplomci sa fakulteta koji i nisu toliko atraktivni zaposle vrlo brzo po završetku studija. Zanimanje koje tebe interesuje je prepoznato na tržištu rada, međutim važno da ti radiš na usavršavanju svojih znanja i veština koje će jednog dana biti vrlo značajne tvom budućem poslodavcu. To znači da treba maksimalno da iskoristiš opcije koje imaš na fakultetu - mogućnosti za uključivanje u prakse, gde ćeš steći praktično iskustvo i videti kako posao izgleda u realnom svetu, usavršavanja kroz letnje/zimske škole, konferencije, dodatne obuke… Takođe, ukoliko te interesuje rad u inostranstvu, možeš da istražiš i opciju da jedan semestar tokom studija završiš u nekoj drugoj državi. Dakle, da bi lakše u budućnosti došao do željenog zaposlenja, važno je da aktivno radiš na sticanju iskustva i usavršavanju svojih znanja. Ocene na fakultetu jesu važne, posebno ukoliko planiraš da se baviš i naučnim radom, ali će tvog budućeg poslodavca više interesovati na koji način znanja koja imaš možeš da primeniš u praksi. :)

Kada je reč o podršci roditelja, važno je da i sa njima razgovaraš o tome kakve su sve mogućnosti za zaposlenje, dodatna usavršavanja i prakse, i na koji način ti planiraš da iskoristiš mogućnosti koje imaš. :)