Pitanje savetnici

Srpski jezik i književnost

Imam problem koji fakultet da upišem. Pohađam gimnaziju opšteg smera i vrlodobra sam učenica (skoro odlična). Prirodne nauke ne volim. Volim srpski jezik i književnost, tj. volim gramatiku, ali mi malo lošije ide književnost. Volela bih da radim kao profesor. Jako sam zbunjena, i nadam se da će mi Vaš odgovor pomoći da se odlučim.

1254
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Ako bi volela da radiš kao profesor srpskog jezika i književnosti, onda je taj fakultet pravi ili čak i jedini izbor za tebe. Taj fakultet ima nekoliko opcija, tj. nekoliko različitih smerova koji tvoj profesionalni put mogu da odvedu u donekle različite smerove. Tačnije ima 4 smera: srpska književnost i jezik, srpska književnost i jezik sa komparatistikom, srpski jezik i književnost i srpski jezik i primenjena lingvistika.

Evo ti link na infostudu http://prijemni.infostud.com/Filoloki_fakultet/Beograd/75 gde možeš da pogledaš koji se predmeti uče na kojem smeru. Prema onome što ja vidim tebi bi ovaj četvrti smer najviše odgovarao. Takođe bi trebalo da se raspitaš na samom fakultetu ili sa nekim ko već studira taj fakultet o konkretnim razlikama između ovih smerova. Ono što te interesuje jeste šta je na kojem više zastupljeno kao i sa kojim smerom se koji poslovi uglavnom rade. Mada verovatno i sama kroz spisak predmeta možeš nešto da zaključiš. Mislim da ti je za početak najbolje da se raspitaš kod svog nastavnika srpskog jezika u školi on će možda umeti da ti odgovori.

To što ti ne ide književnost, to mi nije skroz jasno. Na koji ti to način ne ide? I da li je to tvoja lična procena ili je to neko tebi rekao ili to kažeš na osnovu ocena... Šta znači da ti ne ide - ne voliš da čitaš ili ti tumačenje i interpretacija ne idu od ruke 17 Nov 2009