Pitanje savetnici

Međunarodna matura u Srbiji

Kad se uvodi IBO (Međunarodna) matura u srbiji? Da li to znači potpuno ukidanje osnovne i srednje škole i da li sa gimnazijom koju sam završio 1998, mogu da upišem fakultet, ili mora da se radi prepis ocena na IB diplomu za upis, pošto centri fakulteta traže tu diplomu?

1283
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Prema infomacijama koje sam pronašla, ovaj sistem se tek uvodi u naš obrazovni sistem. Do sada su ga uvele neke privatne srednje škole, kao i 3 državne gimnazije. S obzirom da je za ovaj proces potrebno izvesno vreme, mala je verovatnoća da će uskoro doći do ozbiljnijih izmena poput ukidanja osnovne i srednje škole. U ovom trenutku, u Srbiji se ovaj program odnosi samo na rad srednjih škola, odnosno na programe za treću i četvrtu godinu. Više o tome možete pogledati ovde

Ovim je predviđeno da, ukoliko neko završi srednju školu u Srbiji, nije potrebna nostrifikacije diplome za upis na neke od međunarodnih univerziteta. 

Nisam iz Vašeg pitanja razumela da li želite da u budućnosti upišete fakultet u Srbiji ili u inostranstvu? Trenutno, fakulteti u Srbiji priznaju dokumentaciju iz srednjih škola koje su sprovele regularne programe. 

Nadam se da su ove informacije bile korisne, a ako imate dodatnih dilema, stojimo Vam na raspolaganju. :)