Pitanje savetnici

Da li je moguće da se bavim forenzičkom psihologijom nakon prava?

Čitam o forenzickoj psihologiji, i s obzirom da planiram upisati pravni fakultet, smer unutrasnjih poslova, ali me izuzetno privlači i psihologija, zanima me da li je moguće ostvariti se na ovom polju i nakon završenog pravnog fakulteta i mastera?

752
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Kao što verovatno i znaš, u ovom trenutku ne postoji formalno obrazovanje koje priprema za zanimanje forenzičkog psihologa. Time se uglavnom bave ljudi koji su po formalnom obrazovanju klinički psiholozi koji rade u oblasti bezbednosti i kroz svoje iskustvo su stekli znanje i veštine koja su specifična za forenzičku psihologiju. Uobičajena praksa je da psiholozi koji rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova pohađaju specijalističke obuke za ovo zanimanje. 

U tom kontekstu, ukoliko je tvoja želja da upišeš Pravni fakultet, razmisli možda o master studijama u oblasti psihologije. Postoji opcija master studija na nekoliko privatnih i državnih fakulteta, pa možeš da istražiš koja opcija najviše odgovara tvojim potrebama. :). To će verovatno podrazumevati i polaganje diferencijalnih ispita, ali svakako je važno da imaš određeno predznanje iz psihologije da bi mogla da se baviš zanimanjem koje te interesuje.