Pitanje savetnici

Spektar mojih interesovanja je izuzetno širok, dvoumim se šta da upišem

U potrazi sam za proverenim informacijama, s obzirom da sam četvrti razred gimnazije (opšti smer). Spektar mojih interesovanja je izuzetno širok; od umetnosti, preko psihologije, filozofije pa sve do pojedinih prirodnih nauka. Ipak, svoje radno mesto zamisljam takvim da mi pruža kontakt s ljudima, rad s istim, odredjenu slobodu u zaključivanju, razmišljanju i sl. Nakon sto sam razmišljala o psihologiji, kao odabiru fakulteta, fokusirala sam se na jos nesto sto me privlači; kriminalistika. Tako sam stigla do pravnog fakulteta i to smer unutrašnjih poslova(Novi Sad).Svideo mi se spisak predmeta kao i mogućnosti koje pruža. Znam da se po završetku osnovnih studija stiče diploma pravnika, međutim, ne zelim se zadržavati na tome. Želim napredovati i na neki način imati kontakt sa konkretnim krivičnim delima i slučajevima(psihološke procene, tim na resavanju nekog slucaja, mozda cak i inspektor). Kolike su mi zapravo mogućnosti u ovom polju sa ovim fakultetom(plus master, naravno) i sta je, pored pravnog fakulteta, potrebno da bi se stiglo do ovakvih pozicija? Koliko je i da li je uopšte potrebna KPA? Hvala unapred!

897
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala svoja interesovanja, što si se fokusirala na konkretno zanimanje koje te interesuje, i što već sada razmišljaš o budućim karijernim koracima. :)

Smer Unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u Novom Sadu može biti dobra priprema za zanimanje inspektora u policiji. Činjenica je da po završetku ovog smera dobijaš zvanje diplomiranog pravnika, ali nije nužno da se baviš i zanimanjem pravnika. 

Za inspektora u policiji je specifično što postoji vrlo jasan sistem napredovanja na radnom mestu. To u praksi znači da moraš da počneš na nekim nižim pozicijama, da se kontinuirano usavršavaš, stekneš određeno iskustvo u radu i da onda kada za to bude postojala prilika, konkurišeš za poziciju inspektora. Što se tiče psiholoških procena, time se bave isključivo psiholozi koji mogu da primene posebna znanja iz svoje struke kako bi pomogli nekome ili pomogli u procesu rešavanja krivičnog dela.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima javne konkurse, tako da možeš pogledati na linku ovde kako izgledaju konkursi za radna mesta i koji su formalni uslovi. 

Kriminalističko-policijska akademija jeste obrazovna institucija koja je najviše usmerena na sektor bezbednosti i koja priprema za poslove u istoj, ali nije nužno da na njoj stekneš formalno obrazovanje kako bi radila u policiji. :)