Pitanje savetnici

Učenica sam osmog razreda i razmišljam vec o tome sta me zanima

Pozdrav, učenica sam osmog razreda i razmišljam vec o tome sta me zanima. Vrlo dobra sam učenica ne baš jako vrlo dobra ali bitno da jesam. Zanima me medicina uopšteno stomatologija ali nemam poene za medicinsku, i hemija I fizika mi ne idu, zato se premišljam izmedju ekonomske škole, smer poslovni administrator koji nema fiziku i hemiju ili gimnazija posle koje mogu medicinu ali se plašim da mi ne bude preteška skola, i da neću upasti na fakultet.

601
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, jako mi je drago što već i sada razmišljaš o upisu na fakultet, iako imaš još dosta vremena da doneseš konačnu odluku. :)

Svaka od ovih škola ima svojih prednosti i mana. Prednost ekonomske škole, pored toga što nema predmete za koje si procenila da su ti izazovni, je i ta što ćeš imati određeno zanimanje i po završetku škole. To je važno u kontekstu budućeg zaposlenja, ukoliko iz bilo kog razloga odlučiš da ne upišeš fakultet. Međutim, ukoliko bi završila ekonomsku školu, ne bi mogla odmah da upišeš Medicinski ili Stomatološki fakultet, već bi morala da se prekvalifikuješ. 

Sa druge strane, gimnazija bi ti omogućila mogućnost da konkurišeš na neki od ova dva fakulteta. Međutim, iako gimnazija daje opšta znanja iz različitih oblasti, ona predviđa nastavak školovanja i posle nje ne možeš imati zvanje ili zanimanje koje je prepoznato na tržištu rada. Karakteristično za gimnaziju je da priprema učenike za različite fakultete, od studija istorije do studija elektrotehnike, i iz tog razloga je potrebno da se izučavaju svi opšti predmeti. S tim u vezi, ukoliko se odlučiš za gimnaziju, treba da budeš svesna da ćeš morati da uložiš izvestan trud i vreme da bi savladala predmete za koje sada procenjuješ da ti ne idu. Takođe, treba da znaš da je znanje iz hemije zaista važno za studije medicine. :). Zato je važno ne samo da imaš dobru ocenu, već i da zaista stekneš određeno znanje iz ovog predmeta. 

Razmisli o tome koja srednja škola u ovom trenutku više odgovara tvojim interesovanjima i željama. Mnogi tvoji vršnjaci u toku srednje škole prepoznaju svoja interesovanja o tome čime bi želeli da se bave, ili čak potpuno promene želje od onih koje su imali u osnovnoj školi. Pored toga, možeš da istražiš našu bazu zanimanja na linku ovde, i da pogledaš da li ti se još neko zanimanje čini interesantnim. :)