Pitanje savetnici

Da li mi možete pojasniti razliku između studiranja novinarstva u Beogradu i Novom Sadu?

Da li mi možete pojasniti razliku između studiranja novinarstva u Beogradu i Novom Sadu?

1010
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Postoji izvesna razlika u predmetima koji se proučavaju na novinarskim smerovima u Beogradu i Novom Sadu. Detaljan program studija novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu odnosno žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu možeš pogledati na linkovima ovde i ovde

S obzirom da se ovi smerovi izučavaju na različitim fakultetima, postoji izvesna razlika i u mogućnostima za izborne predmete. Npr. na Fakultetu političkih nauka, postoji dosta predmeta koji se bave proučavanjem političkog konteksta. Sa druge strane, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, postoji mogućnost da slušaš i polažeš predmete koji su usmereniji ka zanimanju novinara - kao što je npr. izveštavanje u kriznim situacijama. 

Ono što je za ovo zanimanje važno je praktično iskustvo. Bez obzira za koji fakultet se odlučiš, bitno je da potrudiš da stičeš praktično iskustvo kroz različite prakse u koje možeš da se uključiš tokom studija, ili kroz angažovanje u različitim van-nastavnim aktivnostima. To ti neće pomoći samo da primeniš teorijsko znanje u praksi, već i da stekneš dublji uvid u opis posla jednog novinara, ali i da stekneš važne kontakte i da se povežeš sa ljudima koji rade u ovoj oblasti, koji ti mogu biti značajni za buduće zaposlenje (kroz davanje preporuka budućem poslodavcu ili uključivanjem u neke aktivnosti kada postoji potreba za tim). 

Razmisli koji od ova dva fakulteta više odgovara tvojim trenutnim potrebama, mogućnostima i interesovanjima, i koliko se studije na jednom ili drugom fakultetu uklapaju u tvoje druge planove (npr. da li bi se zbog studija selila u drugi grad) i koliko imaš mogućnosti za dodatno usavršavanje. Takođe, možeš da kontaktiraš nekog od studenata ko je trenutno na studijama novinarstva u Beogradu i u Novom Sadu i da ih zamoliš da podele svoje iskustvo na studijama.