Pitanje savetnici

Veoma me je zaintrigiralo Naučno istraživanje u nezavisnom istraživačkom institutu

Zdravo, idem u III razdred gimnazije (društveno-jezički smer) i na vašem sajtu sam gledala neke od zanimanja kojima bih htela da se bavim i veoma me je zaintrigiralo Naučno istraživanje u nezavisnom istraživačkom institutu zato što se poklapa sa fakultetom koji želim da upišem, ali nisam skroz sigurna gde bih sve mogla da radim nakon završenih studija i koliko je to isplativo u Srbiji. 

534
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Zanimanje istraživača u istraživačkim insitutima je vrlo interesantno i omogućava da stalno učiš nešto novo. :)

Ono što treba da imaš u vidu je da do ove pozicije treba ispuniti nekoliko prethodnih koraka, koji podrazumevaju izgradnju akademske karijere. To znači da je potrebno da završiš osnovne, master i doktorske studije u određenoj oblasti, i da na svakom nivou studija ostvariš odličan uspeh. To podrazumeva i visok prosek, ali i angažman u van-nastavnim aktivnostima, kontinuirano praćenje aktuelnosti u oblasti kojom se baviš, učešće u pisanju naučnih radova... 

Mogućnosti za zaposlenje u velikoj meri zavise i od oblasti kojom se baviš. Ako si već odabrala fakultet koji bi želela da upišeš, možeš da istražiš koliko postoji instituta koji se bave istraživanjima u toj oblasti. :)