Pitanje savetnici

Sad me više zanima stvaranje filma jer sam oduvek voleo da gledam domaće filmove i serije

Pozdrav. Pre sam želeo da se bavim poslom programera ili web dizajnera jer me zanima tehnologija. Sad me više zanima stvaranje filma jer sam oduvek voleo da gledam domaće filmove i serije. Pa me zanima da li da upišem fakultet za režiju ili montažu, jer na vašem sajtu nisam video ništa o montaži. I da li bih ako upišem Montažu mogao da se bavim režijom ili obrnuto? Hvala na odgovoru.

609
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Odabrao si vrlo kreativna i interesantna zanimanja. :)

U ovom trenutku, Montaža i Režija su odvojeni smerovi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na linkovima ovde i ovde ćeš pronaći više informacija o ovim smerovima. 

Takođe, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu takođe postoji smer Montaža u audiovizuelnim medijima

Opis posla režisera i montažera se prilično razlikuju. Montažeri imaju zadatak da odabiru najboljih delova audio i video snimaka, kao i zvačnih efekata i za njihovo uklapanje u jednu celinu. Sa druge strane, režiseri čitaju i tumače scenario, sprovode probe i usmeravaju aktivnosti glumačke i tehničke ekipe. 

S tim u vezi, razmisli o tome koji posao i koja zaduženja ti se čine interesantnijim i koja više odgovaraju tvojim potrebama i interesovanjima. :). Ukoliko se odlučiš za jedno od ova dva zanimanja, pa kasnije prepoznaš da ti se ipak dopada nešto drugo, verujem da postoje načini da se dokvalifikuješ. :)