Pitanje savetnici

Da li nakon studiranja psihologije mogu da se bavim odnosima sa javnošću?

Da li nakon studiranja psihologije mogu da se bavim odnosima sa javnošću? Znam da u Novom Sadu postoji smer komunikologija, ali smatram da je psihologija mnogo perspektivnija. Volela bih da se bavim odnosima sa javnošću ali me takodje zanimaju i ostale grane psihologije, pa bih zbog toga više volela da studiram psihologiju. Takodje, zanima me Vaše mišljenje o komunikologiji. Mediji i novinarstvo me takodje interesuju ali se plašim da taj smer ne nudi mnogo opcija i da komunikolozi nisu toliko cenjeni.

 

696
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Psihologija je vrlo kompleksna nauka i primenljiva je u različitim oblastima, pa čak i u odnosima sa javnošću. :). Ukoliko se tokom studija psihologije uključiš u prakse ili volontiranja koja su u oblasti odnosa sa javnošću, verujem da možeš da stekneš dovoljno iskustva koje kasnije možeš da razvijaš i da dođeš do željene pozicije. 

Sa druge strane, mediji i novinarstvo su više povezani sa zanimanjem PR menadžera koji se bavi odnosima sa javnošću, i kroz studije komunikologije bi mogla da stekneš više teorijskog znanja za ovo zanimanje. 

Ipak, ono što treba da imaš u vidu je da odluka o upisu fakulteta ne mora biti i konačna odluka o zanimanju kojim ćeš se baviti, niti da je fakultet garancija da ćeš se baviti određenim poslom. :). U slučaju da se odlučiš za studije novinarstva, svakako će biti potrebno da se uključiš u različite prakse i da stičeš praktično iskustvo koje će ti olakšati buduće zaposlenje, a sa druge strane, daleko od toga da je nemoguće baviti se odnosima sa javnošću nakon studija psihologije. :)

Pokušaj da staviš na papir sve prednosti i mane upisa ovih smerova. Treba da imaš u vidu ne samo da li ćeš lako doći do posla, već i koliko mogućnosti za poslove imaš, koliko imaš opcija za dodatna usavršavanja na fakultetima, koliko te interesuju predmeti koji se proučavaju, itd... :)