Pitanje savetnici

Molekularna biologija na Biološkom fakultetu

Četvrta sam godina i strašno me je uhvatila panika oko svega. Matura, diplomski rad, UPIS NA FAKULTET. Voleo bih da studiram molekularnu biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu. Strah me je da neću naći posao posle završenog fakulteta. Šta vi mislite o mom izboru?

1584
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Najbolji savet koji mogu da ti dam jeste da se potrudiš da ne paničiš i ne prepuštaš se tim bujicama jer te neće na dobro mesto odvesti:)

Pokušaj da se fokusiraš, napraviš neki plan, trudiš se da ga slediš i završavaš obaveze koje su pred tobom. Jedna od njih je i ta velika odluka koji faks da upišeš. Ono što ti je potrebno u ovom momentu su prave informacije. Ti imaš jasnu i iskristalizovanu želju, a to je molekularna biologija. Ono što ti treba je prava i istinita informacija o tome gde, kako i koliko ima posla za ljude sa tim faksom. Pošto je to jedno jako zahtevno, bitno i zanimanje od važnosti mislim da posla ima.

Iole ozbiljnije države moraju da imaju novca i sredstava za tu granu nauke, industrije ili zdravstva... zavisi gde je primena. Mislim da u Srbiji ima mesta za molekularne biologe. Ono gde se oni zapošljavaju jesu uglavnom institucije države. Pre svega zdravstvene institucije i naučne institucije. Znači imaš opciju da radiš u obrazovanju - srednjim, višim školama, fakultetu; zatim u nauci - to su instituti, državne laboratorije i istraživački centri i treže je zdravstvo - uglavnom državne laboratorije, instituti, klinički centri....

U inostranstvu naravno postoje i privatne institucije koje zapošljavaju ovaj obrazovni profil i stručnjake iz te oblasti, ali mislim da ih je kod nas malo ili čak možda samo jedna, dve. Postoji velika šansa da odeš u inostranstvo i tamo se doškoluješ.

Mikrobiologija je zanimanje današnjice a verovatno i budućnosti, zato što pitanja koja ona rešava (a to su sve zagonetke vezane za ćeliju i njen život) još uvek nisu odgonetnute pa ni izdaleka. Sigurno da to nije zanimanje sa kojim se sa vezom ili bez veze lako nađe posao kao što je ekonomija ili pravo ili neki slični masovni fakulteti, ali mislim da ima posla u našoj zemlji.

To je težak i jako ozbiljan fakultet. I na takvim fakultetima je jako bitno kakav si student, dakle, trebalo bi da budeš što bolji. Zato što to nije, kao što rekoh, pravni ili ekonomski koji možeš da završiš sa bilo kojim prosekom i sa nekom ne velikom vezom nađeš posao, čak i ako si studirao 10 godina. Molekularna biologija nije ta priča. Ali mislim da posla ima. 20 Nov 2009