Pitanje savetnici

Zanima me oblast bezbednosti i suzbijanje terorizma

Poštovanje, ja volim i zanima me oblast bezbednosti i suzbijanje terorizma i organizovanog kriminala. Ja se dvoumim izmedju pripadnika bezbednosno-informativne agencije i inspektora u policiji. Ne znam kako da prelomim. 

723
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Iako su ova zanimanja u istoj oblasti, ipak postoje neke razlike između njih. :)

Za zanimanje inspektora u policiji je potrebno dugogodišnje iskustvo rada u policiji i ostvareni rezultati. Inspektori se za ovo zanimanje pripremaju kroz rad na nižim pozicijama, i većina njih počinje sa radom kao policijski službenik. Takođe, njima je potrebno i formalno obrazovanje koje najčešće stiču na Kriminalističko-policijskom univerzitetu, Pravnom fakultetu, ili Fakultetu Bezbednosti. Ukoliko se odlučiš za ovo zanimanje, možeš da razmotriš i upis u Centar za osnovnu policijsku obuku kao prvi korak ka ovoj poziciji. Svakako treba da imaš u vidu da je do ove pozicije potrebno steći dosta iskustva, proći dovoljno obuka i usavršavanja kako bi se radni zadaci dobro obavljali. :)

Sa druge strane, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije se bave prikupljanjem i analizom podataka, kao i davanjem bezbednosnih procena. U tom kontekstu, oni u velikoj meri rade sa podacima, za razliku od inspektora koji se bave i radom na terenu (prikupljanjem dokaza sa određenog mesta, razgovorima sa svedocima ili osumnjičenima... ). Što se tiče obrazovanja, pripadnici BIA-e se pripremaju za ovo zanimanje na Akademiji za nacionalnu bezbednost, o kojoj možeš više pronaći ovde. U ovom trenutku, prema Zakonu o bezbednosno informativnoj agenciji, za zapošljavanje novih kadrova nije potreban konkurs, već se novi zaposleni zapošljavaju prema trenutnim potrebama agencije. 

Razmisli o tome šta u ovom trenutku više odgovara tvojim interesovanjima, potrebama i mogućnostima. Zanimanja u okviru oblasti bezbednosti su vrlo odgovorna ali i daju mogućnost da se radi na rešavanju vrlo važnih pitanja. Ipak, postoji nekoliko opcija za obrazovanje za ova zanimanja, i bilo bi dobro da proceniš koja opcija tebi najviše odgovora. :)