Pitanje savetnici

Ne znam da li je pet meseci dovoljno za spremanje prijemnog

Naime ja sam upisala Filozofski fakultet smer za sociologiju, i ako mi se zaista svideo taj smer razmišljala sam da ipak upišem neki drugi fakultet i odlučila sam se za medicinski, problem je što ja ne znam da li je pet meseci dovoljno za spremanje prijemnog, pošto sam htela sa pripremama da krenem posle prvog semestra jer zelim ovaj fakultet da ostavim kao neki vrstu sigurnosti ako ne uspem da upadnem na zeljeni, da se ne bih ispisivala, pa posle ako ne upadnem ostajala na nuli. Biologija mi je u srednjoj skoli veoma dobro išla, ali mali problem mi predstavlja hemija jer posedujem neke rupe u znanju iz prve i druge godine. Još jedan problem je i ova epidemiološka situacija i traženje nekoga ko drži privatne časove jer sam čula od drugarica da im dosta profesora otkazuje časove, a ja nisam sigurna da li sam sposobna sama da spremim hemiju.

672
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Prvenstveno, mislim da vrlo racionalno razmišljaš i da je dobro da ostaviš svoje trenutne studije kao određenu vrstu sigurnosti. Verujem da si ipak uložila veliki trud i za polaganje prijemnog ispita i za dosadašnje obaveze na fakultetu, i taj trud ne treba biti zanemaren. :)

Što se tiče potrebnog vremena za pripemu prijemnog ispita, to je vrlo individualno. Nekim kandidatima je sasvim dovoljno i nekoliko meseci pred prijemni, dok se drugi spremaju i godinu dana. S obzirom da imaš iskustvo pripreme prijemnog za jedan fakultet, pokušaj da proceniš koliko bi ti bilo potrebno vremena da se dobro spremiš, i koliko ćeš to uskladiti sa tekućim obavezama na fakultetu. Verujem da je u ovom trenutku izazovno naći profesora koji bi držao privatne časove, ali možeš da razmotiš i opciju online časova. Takođe, uvek možeš da konsultuješ nekog studenta medicine i da se raspitaš o detaljima prijemnog ispita i na šta je potrebno posebno obratiti pažnju, čak i da se raspitaš da li oni mogu da ti preporuče nekoga za dodatne časove.