Pitanje savetnici

Engleski ili elektronika

Hamletovska dilema. Učenik sam tehničke škole, četvrti razred, smer elektrotehničar računara. Dosadašnji prosek mi je: 4,13, 4,23, 4,32, sa tendencijom da četvrti razred položim sa odličnim uspehom. Međutim, imam veliku dilemu što se tiče daljeg školovanja.

Dvoumim se žestoko da li da upišem Elektronski fakultet ili da upišem engleski jezik na Filološkom fakultetu. Engleski jezik mi je oduvek bio zanimljiv i lak za učenje, ali sa druge strane dosta me privlače informaciona tehnologija i sve vezano za računare.

Takođe me interesuje sa kojim bi fakultetom mogao lakše da dođem do posla, mada u našoj zemlji, bar se meni tako čini, perspektive za nas mlade skoro da nema (što je žalosno), i to me u dodatnoj meri obeshrabruje.

952
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Ja jasno glasno i krajnje subjektivno glasam za elektroniku. Engleski jezik je ok takođe, ali mislim da, posebno ako imaš sklonosti i već izgrađena neka predznanja iz IT-ja, mislim da je to bolja opcija. Istina je da veliki broj mladih su sada IT i te kako pismeni i obrazovani, ali prosto i standardi se pomeraju i svi poslovi i sve živo ne može da funkcioniše bez te grane. Stručnjaka i obrazovanih ima, ali sigurno je da će ih još trebati. Mislim da je to bolja opcija zato što je to nešto što je savremeno i u skladu sa trenutkom i momentom. Mislim da možeš da počneš da stičeš iskustvo i da radiš u toj oblasti još dok si student, ako si zainteresovan - što bi ti bilo jako korisno.

Takođe, mislim da su ti mogućnosti koje ti nudi IT daleko veće i raznovrsnije nego one koje nudi engleski jezik i književnost. Mislim da će IT otvarati u buduće i još više mogućnosti, potpuno novih i različitih radnih mesta, a sa engleskim je to što je sad i što je bilo pre 10 godina otprilike.

To je lično moj stav i u odnosu na to kako ja vidim karijeru mlade osobe i nečiju budućnost. To ne znači da niko ne treba da upisuje engleski jezik, naprotiv - treba ali oni koji su apsolutni fanatici za to. 21 Nov 2009