Pitanje savetnici

Zanima me koji bi smer trebalo da upišem na Filološkom da bih mogla da se, između ostalog, bavim i novinarstvom?

Drugarica se raspitivala o novinarstvu i fakultetima koji mogu da obezbede taj posao, pa je i mene uputila u isto. Preporučila mi je Filološki fakultet u Beogradu kao jednu od mogućnosti, s' obzirom da sam htela da izbegnem katedru za novinarstvo na FPN-u zbog previše politike. Zanima me koji bi smer trebalo da upišem i završim da bih mogla da se, između ostalog, bavim i novinarstvom? Osim toga, koliko je perspektivno upisati neki od stranih jezika i nadati se poslu novinara u nekoj drugoj državi i da li je to uopšte izvodljivo? Kojim poslom bih mogla da se bavim ako odaberem opštu lingvistiku? Da li bih mogla i sa završenim nekim stranim jezikom da radim u Srbiji u oblasti novinarstva (voditelj, novinar, urednik magazina/časopisa/novina...)? Da li je uopšte perspektivno baviti se takvim nekim poslom u Srbiji?

1063
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Diplomci koji završe studije na Filološkom fakultetu mogu obavljati čitav niz zanimanja - od nastavnika u školi, preko prevodioca do lektora ili izdavača. U tu grupu zanimanja spadaju i novinari. :). Ipak, na Filološkom fakultetu ne postoji smer ili studijska grupa koja će te bolje pripremiti za posao novinara u odnosu na neki smer na istom fakultetu. Novinari sa završenim Filološkim fakultetom su često tokom studija prepoznali interesovanje za novinarski posao i počeli sa nekim volonterskim angažmanima kroz koje su stekli osnovna znanja za novinarsku praksu. To bi značilo, da ukoliko se odlučiš za ovaj fakultet, treba da razmišljaš u pravcu nekih dodatnih angažovanja u novinskim redakcijama, stručnim praksama ili volontiranjima koji mogu da ti pomognu da stekneš praktična znanja ali i da se povežeš sa ljudima iz medija. 

Kao što verovatno i znaš, diploma nije uvek garancija za dobijanje posla. Tvoji budući poslodavci će vrlo vrednovati i znanja koja ćeš steći van teorije koja se proučava na fakultetu, i to važi i za Srbiju ali i za druge zemlje. :). To nije ništa strašno, već bi samo bilo dobro da istražiš mogućnosti za prakse u različitim oblastima. Pored praktičnih znanja, to će ti omogućiti i da prepoznaš šta je ono čime bi volela da se baviš i da upoznaš različita zanimanja i poslove, kao i da proširiš svoj krug potencijalnih saradnika koji ti mogu biti vrlo značajni prilikom traženja posla kasnije. 

Takođe, ukoliko je ipak novinarstvo tvoja želja, da li si možda razmatrala ovaj program na Univerzitetu u Nišu ili u Novom Sadu? Za razliku od Fakulteta političkih nauka u Beogradu gde postoji novinarski smer na kojem postoji dosta političkih predmeta, na fakultetima u Nišu i Novom Sadu postoji više "novinarskih" predmeta, odnosno predmeta koji su više usmereni na novinarsku praksu. Možeš da istražiš i programe na ovim fakultetima i da vidiš da li ti se oni možda čine interesantnijim. :)