Pitanje savetnici

Želim da studiram paralelno Pravni fakultet univerziteta u Beogradu i FPN

Želim da studiram paralelno Pravni fakultet univerziteta u Beogradu i FPN, smer politikologija ili medjunarodni odnosi... Zanima me kako izgleda studiranje na dva fakulteta? Da li bi postojali položeni ispiti koji bi mi se priznali i na drugom fakultetu, zato što su srodni i imaju i poneke iste predmete? Da li je to fizički moguće, da li bih morala da pohadjam sva predavanja na oba fakulteta? Hvala unapred na odgovoru... Pozdrav!

272
pre 5 meseci

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala svoja interesovanja i odabrala fakultete koje bi želela da studiraš. :)

Studiranje na dva fakulteta može biti vrlo izazovno i interesantno. :). Pre svega, treba da znaš da se samo na jednom fakultetu možeš upisati kao budžetski student, i da ne postoji mogućnost da upišeš prvu godinu kao budžetski student na oba fakulteta. Naravno, u kasnijim godinama studijama, ukoliko ostvariš određen broj bodova i dobar prosek, možeš biti na budžetu. 

Prisustvo predavanjima nije uvek obavezno na svim predmetima, već zavisi od svakog pojedinačnog slučaja i dogovora profesora i studenata. Npr. neki zahtevaju obavezno prisustvo i predavanjima i vežbama, neki samo prisustvo na vežbama, dok neki traže samo redovno ispunjavanje predispitnih obaveza (kao što su kolokvijumi, seminarski radovi) i polaganje ispita. Za ovu dilemu je najbolje da kontaktiraš nekog od studenata sa ovih fakulteta preko društvenih mreža i da se raspitaš kakva je situacija sa konkretnim predmetima i koliko ćeš imati vremena da se posvetiš drugim obavezama. 

Što se tiče priznavanja ispita, to je moguće na većini fakulteta. Ukoliko položiš jedan predmet na recimo Pravnom fakultetu, i sadržaj tog predmeta se poklapa sa nekim drugim predmetom na Fakultetu političkih nauka, postoji mogućnost da budeš oslobođena polaganja tog predmeta na FPN-u. Za to je nadležna studentska služba fakulteta, i sa njima bi morala da proveriš šta je sve potrebno dostaviti od dokumentacije da bi neki ispit bio priznat.