Pitanje savetnici

Ako bih završila kriminalističko-policijski univerzitet da li bih ja mogla da odem na obuku u Sremsku Kamenicu?

Ako bih završila kriminalističko-policijski univerzitet da li bih ja mogla da odem na obuku u Sremskoj Kamenici i potom dobijem posao? I šta bi bilo ako se posle srednje ode u Sremsku Kamenicu bez fakulteta, kakav policajc bih mogla da postanem?

1096
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Ukoliko završiš Osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, po završetku obuke bi počela da radiš kao pripravnik u policiji (što znači da bi radila policijske poslove pod nadzorom starijih kolega dok ne položiš stručni ispit i dobiješ dozvolu i za nošenje oružja). Nakon što položiš stručni ispit (nakon nekoliko meseci pripravničkog staža), bila bi na poziciji policijskog službenika u sektoru za koji se opredeliš i u kojem trenutno postoji potreba. (uprava kriminalistične policije, uprava granične policije, uprava saobraćajne policije....). Godine iskustva i uspesi u radu bi te kasnije kvalifikovali za naredne pozicije. 

Sa druge strane, ukoliko se odlučiš za Kriminalističko-policijski univerzitet (KPU), možeš da radiš u policiji, ali i na drugim poslovima u oblasti bezbednosti (npr. u nekom institutu ili organizaciji koja se bavi istraživanjima ili procenama u ovoj oblasti). U odnosu na osnovnu policijsku obuku, KPU te može pripremiti za širi dijapazon poslova. Takođe, moguće je da upišeš i osnovnu policijsku obuku nakon završenog fakulteta, ali treba da imaš u vidu da prilikom prijave za obuku u Sremskoj Kamenici postoje ograničenja koja se odnose na starosnu granicu. Za one koji se prijavljuju nakon završene srednje škole, ta granica je 24 godine, a za one koji su završili KPU je 27 godina. U praksi, to znači da bi studije morala da završiš na vreme da bi mogla da se prijaviš na ovu obuku. :)