Pitanje savetnici

Koje srednje škole mogu da upišem da bih posle mogla na Filozofski fakultet?

Draga savetnice, osmi sam razred, i uskoro treba da odlučim koju srednju školu da upišem. Imam raznih opcija ali od 5. razreda imam veliko interesovanje za istoriju, engleski i uopšte jezike, ali takodje volim i posao kao što je dermatolog. Pošto znam da je nastavnik istorije kao i nastavnik engleskog jezika smer na Filozofskom fakultetu, moje pitanje za tebe je koje srednje škole mogu da upišem da bih posle mogla na Filozofski fakultet.

2518
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je što već sada razmišljaš o različitim opcijama, iako imaš sasvim dovoljno vremena da se odlučiš za fakultet. :)

Ukoliko se odlučiš za studije na Filozofskom fakultetu, u ovom trenutku je važno da imaš završenu srednju školu u četvorogodišnjem trajanju i da uspešno položiš prijemni ispit. Dakle, imaš pravo da konkurišeš sa bilo kojom srednjom školom ukoliko si završila četvorogodišnji smer. :). To mogu biti i gimnazije, ali i srednje stručne škole. Razmisli o tome šta u ovom trenutku odgovara tvojim potrebama, željama i interesovanjima kada je u pitanju izbor srednje škole. 

Takođe, treba da znaš i da se engleski jezik i istorija proučavaju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ali su na različitim fakultetima na Univerzitetu u Beogradu. Istorija se takođe proučava na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali engleski jezik je smer na Filološkom fakultetu. Ipak, ono što im je svima zajedničko je mogućnost upisa nakon završetka bilo koje četvorogodišnje srednje škole. :)