Pitanje savetnici

Prirodna nauka ili umetnost?

Četvrta sam godina i nemam pojma šta ću da upišem. S jedne strane matematika mi baš baš dobro ide, lako je učim, ali ne bih baš celog života da se bavim suvom matematikom... Volim i istoriju, i likovno, i psihologiju, al' bih nekako da odaberem fakultet koji je mešavina svega, ne nešto jednostrano. Imam super uspeh, visoke ocene iz svega, ali ne volim ništa mnogo, mnogo više nego ostalo (možda eventualno mat., ali navela sam šta mi je tu negativno)... Dakle, s jedne strane prirodna nauka, s druge umetnost... Posao bih volela da je i malo kreativan i određen, da ima da se putuje... Šta mi tu dolazi u obzir??

1200
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

U svakom slučaju zanimljiva kombinacija. Dosta sam razmišljala o tvom pitanju i dvoumila se šta da kažem, a da bude zaista korisno za tebe. Volela bih da ti pomognem u pravom izboru, ali ne znam koliko sam ja uopšte pozvana nešto da komentarišem kada ne znam ništa više o tebi osim ovih par redova koje si mi napisala.

Na prvi pogled podsetila si me pomalo na mene samu u trenutku kada sam završavala gimnaziju. Dvoumljenje između matematike i egzaktnih nauka i nečeg umetničkog i kreativnog. I verovatno baš zato moj prvi utisak jeste bio da je možda psihologija dobar fakultet za tebe. Ne bih volela da ti namećem rešenje, jer to nije dobro za tebe. Ali ću ti objasniti zašto sam to pomislila, pa ti proceni sama.

Razlog je taj što psihologija ima dosta različitih grana, ti dok je studiraš, učiš sve te oblasti: eksperimentalnu psihologiju, istraživačku, socijalnu, psihologiju marketinga, inženjersku, kliničku... a kada završiš fakultet, izabereš neku od tih oblasti koja ti najviše odgovara. Međutim, neki se psiholozi istovremeno bave različitim granama psihologije, na primer rade kao terapeuti (znači klinička psihologija i terapija i savetovanje) i istrazivačkom. Među predmetima koji se uče ima ih nekoliko kao što su statistika i psihometrija, gde ti dosta možeš da razvijas svoja znanja iz matematike. Zapravo, đaci koji slabo znaju matematiku i ne razumeju je obično na psihologiji imaju problema sa ovim predmetima i to nikada ne razumeju. A to je osnova istraživačke psihologije.

Možda je ova moja prva ideja bila baš zato što sam ja psiholog, u stvari sigurno jeste. Osim ovog rešenja, na pamet mi pada još par fakulteta koji su dobra kombinacija egzaktnog i umetnosti, a to je pre svega arhitektura i dizajn enterijera.

Možda je dobro da pogledaš spisak svih fakulteta na našem sajtu i razmišljaš pojedinačno o svakom.