Pitanje savetnici

Dvoumim se između rada u školi i glume...

Završavam drugu godinu ekonomske škole, i mislim da je već vreme da razmišljam, koji fakultet posle? "Lomim" se između zanimanja učiteljice i glumice. Od malena sam želela da budem učiteljica, a u poslednje vreme me zanima gluma (i ples). Zanima me koje su mi mogućnosti posle Pete ekonomske, za FSU i Učiteljski fakultet?

723
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je što već sada razmišljaš o izboru zanimanja i fakulteta, iako imaš sasvim dovoljno vremena da doneseš odluku. :)

Odabrala si dva vrlo interesantna zanimanja. :). Gluma se, kao što verovatno i znaš, proučava na Fakultetu dramskih umetnosti (državni fakultet) i na nekoliko privatnih fakulteta kao što je Fakultet savremene umetnosti. U drugim gradovima postoji još nekoliko mogućnosti za bavljenje ovom oblašću. Što se konkretno tiče Fakulteta savremene umetnosti, studije glume traju tri godine i imaš pravo na polaganje prijemnog ispita nakon završene ekonomske škole. 

Bavljenje glumom, pored talenta, traži i veliku posvećenost i stalno usavršavanje. Bavljenje glumom može da bude vrlo dinamičan posao, koji može da podrazumeva celodnevne probe i rad i saradnju sa velikim brojem ljudi. Često podrazumeva i rad na pojedinačnim projektima, što utiče i na prihode glumaca. Pored glume u pozorištu ili na televiziji, postoji mogućnost rada i u ustanovama kulture, kao PR menadžer, kao spiker… Svakako je bavljenje glumom oblast koja daje puno prostora za kreativno izražavanje, te ukoliko ti je to važno i spremna si da se posvetiš tome, verujem da je dobar izbor za tebe. :)

Što se tiče zanimanja učiteljice, ona predstavlja nešto stabilnije radno okruženje. Ipak, zahteva i veliku ljubav prema radu sa decom i puno strpljenja. Posao jeste dinamičan, s obzirom da se radi sa decom nižeg uzrasta i da svaki dan sa njima donosi različite situacije. :). Ovo zanimanje najviše usmerava za rad u osnovnim školama. Takođe, možeš polagati prijemni ispit na Učiteljskom fakultetu nakon završene ekonomske škole. :) 

S obzirom da si se odlučila na dva različita zanimanja, razmisli o tome šta više odgovara tvojim potrebama i interesovanjima. Ukoliko želiš, možeš da kontaktiraš studente koji trenutno studiraju na nekom od ovih fakulteta preko društvenih mreža (mnogi studenti imaju svoje grupe na društvenim mrežama) i da pokušaš da dobiješ informacije iz prve ruke o tome kako izgledaju studije, i posebno o tome na šta posebno treba obratiti pažnju na prijemnom ispitu. :)