Pitanje savetnici

Koju srednju školu upisati?

Poštovana savetnice, trenutno sam osmi razred i kao svaki učenik u ovom periodu imam nedoumice, šta da upišem? U osnovnoj školi sam oduvek bila vrlo dobra, najmanji prosek mi je bio 3,68 a najveći 4,33. Ja bih da upišem gimnaziju (društveno-jezički smer) jer volim društvene nauke i jezike, posebno geografiju, istoriju nemački i srpski, ali imam problem u vezi fizike, hemije, matematike i engleskog. Fiziku nikada nisam volela i zaista nemam interesovanja prema njoj, hemiju volim i znam je u velikoj meri ali zadaci su moj večiti problem. Iz matematike gledam samo da dobijem prelaznu ocenu i to je dvojka maksimalno, verujem da bih mogla i više sigurno ali me to prosto ne zanima i gledam da upišem nešto gde najmanje ima matematike. I problem sa engleskim mi je to jer ne znam gramatiku, mislim nije da ne znam ali za mene je to preteško. U čitanju sam odlična, znam dobro i da prevodim tekstove. Što se tiče predmeta koje volim njih uživam da učim i da saznajem nešto novo (geografija, istorija, nemački, tu je i biologija). U gimnaziju bih išla ali me strah gore navedenih predmeta. Druga opcija mi je ekonomska, smer turističko-hotelijerski tehničar. Znam da i odatle mogu bilo koji fakultet sem medicine mada ta škola me ne bi pripremila kao gimnazija. Želela bih da studiram geografiju (čula sam da je teško sa tim zaposliti se) ili nemački jezik, pa da radim u školi kao nastavnica. Radne navike imam razvijene ali bez obzira na to ja sam nekada u stanju da redovno učim a nekada da ništa ni ne pročitam i odem u školu na kontrolni, to me brine. Šta bi Vi po Vašem mišljenju meni rekli na osnovu ovoga, šta je bolje? Da li bi bilo u redu ako bih upisala gimnaziju da imam vrlo dobar prosek, sve četiri godine?

4162
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Hvala ti na pitanju i izvini što si dugo čekala odgovor. 

Pre svega, mislim da je super što si prepoznala šta je ono što ti ide od ruke i čime bi volela da se baviš u budućnosti. 

Hajde da pokušamo da zajedno razmotrimo ove mogućnosti. :). Nisam iz tvog pitanja razumela u kojem gradu živiš i želiš da upišeš srednju školu, ali svakako mislim da bi bilo dobro da istražiš malo informacije koliko je bodova bilo potrebno prethodnih godina za upis društveno-jezičkog smera u gimnaziji koja te interesuje. Ovi podaci će ti pomoći da saznaš kakva je bila situacija prethodnih godina, i koliko je potrebno da se dobro pripremiš za prijemni ispit i eventualno dodatno unaprediš svoj prosek. Naravno, situacija za upisom se menja svake godine u zavisnosti od zainteresovanosti đaka i od generalnog uspeha kandidata na prijemnom ispitu.

Treba da imaš u vidu da je svaka srednja škola, korak napred u odnosu na dotadašnje školovanje, i potpuno je razumljivo što te brine da li ćeš se snaći. Gimnazija ima zadatak da pripremi sve učenike za nastavak školovanja tako što im daje opštija znanja. U gimnaziji se školuju i budući lekari, psiholozi, inženjeri, pravnici, hemičari… Zato je važno da svi oni dobiju dovoljno predznanja iz svake oblasti koja će im biti osnova za dalje učenje na fakultetu ili visokoj školi. Verujem da ne postoji sadržaj koji ti ne možeš da savladaš. :)

Neki predmeti će ti više ići od ruke, dok će ti za neke biti potrebna dodatna podrška ili više vremena, i to je potpuno normalno. Važno je da ti budeš spremna da se posvetiš učenju i da zaista uložiš vreme i energiju u savladavanje sadržaja. Matematiku, fiziku i hemiju nećeš moći da izbegneš u gimnaziji, samo ćeš ih imati u manjoj meri nego što bi ih imala na prirodno-matematičkom smeru. Sa druge strane, društveno-jezički smer će ti dati priliku da malo više proučavaš stvari koje te interesuju.

Ukoliko se odlučiš za upis ekonomske škole, treba da imaš u vidu da će tu biti malo više matematike. :).Ipak, smer koji ti je interesantan može biti dobra priprema za kasnije studije geografije.

Pokušaj da napišeš na jednom papiru koji su svi benefiti ako se odlučiš za gimnaziju, a šta možda može biti izazov. Isto to možeš da uradiš i za ekonomsku školu. Pokušaj da uporediš sve te faktore, i verujem da će ti pomoći da odlučiš šta je bolja opcija za tebe.

Što se tiče opcija za zapošljavanje, tu zaista postoji dosta mogućnosti. Kao što verovatno i znaš, sama diploma (bilo kog) fakulteta nije uvek dovoljna za buduće zaposlenje. Poslodavci izuzetno vrednuju praktično iskustvo, stoga je važno da se tokom studija dodatno angažuješ u radnim praksama, volontiranjima, dodatnim obukama, što je i sjajna prilika za povezivanje sa stručnjacima iz te oblasti.

Mogućnosti za zapošljavanje nakon Geografskog fakulteta dosta zavise i od smera za koji se odlučiš, ali to može biti pozicija nastavnika u osnovnoj ili srednjoj školi, rad u državnim instutucijama, rad u oblasti turizma…

Ukoliko se odlučiš za studije nemačkog jezika, pored rada u školi, možeš raditi i kao lektor, prevodilac, u izdavačkoj kući, ili čak i u marketingu.

Za sve ove mogućnosti imaš još dovoljno vremena da razmisliš i da možda i dodatno otkriješ šta ti se dopada. :)