Pitanje savetnici

Farmacija ili marketing ?

Spremam prijemni za farmaciju još od novembra, sve više počinjem da razmišljam da to nije fakultet za mene i fakultet sa kojim ću profititirati i napredovati u karijernom smislu, zanimanje nije toliko cenjeno kod nas ("trgovci"), jeste da farmaceuti mogu da rade još mnogo toga osim apoteke (distribucija lekova, proizvodnja, marketing, laboratorije..) ali to je samo mali broj farmaceuta, a ja nekako mogu da vidim sebe svugde sem u javnoj apoteci, (dok mi rad u bolničkoj apoteci deluje super) a to je neka realnost što će se verovatno dogoditi ako upišem farmaciju. Dok je marketing, puno lakši za razliku od farmacije i cenjeniji posao, plaćeniji.... Sa farmacijom nekako znam da imam siguran posao u apoteci, i ako to ne bih želeo da radim, a za radna mesta u marketingu i potražnju za tim poslom nisam informisan. Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

1557
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Upis fakulteta predstavlja zaista veliku odluku, i potpuno je normalno što preispituješ da li je to dobar izbor za tebe. 

Imam utisak da si već prikupio neke informacije o mogućnostima zapošljavanja farmaceuta, i da znaš da tu postoje i druge opcije pored rada u apoteci. Rad u apoteci je jedno od mogućnosti, i predstavlja najčešće prvu asocijaciju na posao farmaceuta, ali postoji još dosta mogućnosti. Ukoliko želiš da poboljšaš svoje šanse za buduće zaposlenje u nekoj većoj farmaceutskoj kompaniji i na nekoj drugačijoj radnoj poziciji od farmaceuta u apoteci, možeš da se tokom studija angažuješ u različitim radnim praksama. Verujem da postoji mogućnost da pronađeš stručnu praksu preko fakulteta, ali možeš i samostalno da istražiš neke opcije. Prakse, ali i drugi van-nastavni angažmani (dodatne obuke, usavršavanja, učešče na seminarima…) će ti pomoći da stekneš praktično iskustvo koje poslodavci izuzetno vrednuju, ali i da se malo više povežeš sa stručnjacima iz ove oblasti. 

Verujem da ti sada ti dodatni angažmani deluju prilično udaljeno, ali mogu da ti budu vrlo korisni, posebno zato što ćeš sam odabrati i aplicirati za angažmane koji ti se čine interesantnim i odgovaraju tvojim potrebama i interesovanjima. 

Razmisli o tome šta želiš od svog budućeg radnog mesta? Kakav kolektiv, kakva radna zaduženja, da li je to više timski ili individualni rad.. Kada bliže odrediš šta je ono što ti želiš (ili ne želiš, samo takođe identifikuj šta je to tačno što ne želiš :)), pokušaj da istražiš kakve su aktuelne mogućnosti za to, u pogledu i poslova i praksi. Bilo bi super ako možeš i da se povežeš sa nekim studentima Farmaceutskog fakulteta, i da od njih možda dobiješ informacije iz prve ruke. :)

Kada je reč o marketingu, to je oblast koja je prilično aktuelna u poslednje vreme. Marketing predstavlja jednu oblast gde postoji zaista puno radnih pozicija i zaduženja u zavisnosti šta je nekoj osobi, organizaciji ili kompaniji potrebno. Možeš da radiš kao PR menadžer, copywriter, urednik društvenih mreža… Na portalima za traženje posla (kao što je Poslovi.infostud) možeš da istražiš koje sve opcije postoje, kako izgledaju opisi poslova, i koje su potrebne kvalifikacije. Treba da imaš u vidu da se marketing kao oblast proučava na dosta fakulteta i da postoji veliko interesovanje za radom u ovoj oblasti. Slično kao i za farmaciju, važno je da sebe učiniš što konkurentijim na tržištu rada, i da radiš na sticanju praktičnih veština i generalno unapređenju svojih znanja i veština. 

Kada stekneš malo bolji uvid u mogućnosti koje nudi oblast marketinga, razmisli o tome da li to odgovara tvojim potrebama i interesovanjima. 

Takođe, marketing se kao oblast izučava na nekoliko fakulteta, pa bi bilo dobro da razmisliš i o tome koji fakultet odgovara onome što ti želiš. Možeš da istražiš u našoj bazi fakulteta  koje su to sve mogućnosti. :). 

Na kraju, treba da imaš u vidu vremenski okvir koji trenutno imaš na raspolaganju. S obzirom da si verovatno puno energije i vremena uložio u spremanje prijemnog ispita za Farmaceutski fakultet, razmisli da li je izvodljivo da sada spremiš prijemni za neki drugi fakultet. Ukoliko si zaključio da farmacija ipak nije prava odluka za tebe, potpuno je u redu da se i sada predomisliš, samo treba da budeš spreman da se zaista ozbiljno posvetiš pripremama za prijemni. :)