Pitanje savetnici

Srednja skola i medicinski fakultet

Da li molim Vas možete da mi kažete da li se pre upada i dobija bolje predznanje za Medicinski fakultet iz gimnazije ili srednje stručne skole. Hvala unapred.

1319
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Kao što verovatno i znaš, kriterijumi za upis u srednje škole se razlikuju od godine do godine, odnosno od toga kakav uspeh ostvari čitava generacija. Takođe, postoji puno srednjih stručnih škola i gimnazija, za koje je potreban različit broj poena. Da li si imao neku specifičnu srednju školu ili gimnaziju na umu? :)

Druga stvar koja se odnosi na bolje predznanje dosta zavisi i od individualnih faktora. :). Treba da znaš da je u ovom trenutku uslov za upis Medicinskog fakulteta završena gimazija ili srednja škola medicinskog usmerenja. Ukoliko se odlučiš za medicinsku srednju školu svakako ćeš dobiti predznanja iz nekih stručnih predmeta koje ne bi proučavao u gimnaziji. Sa druge strane, gimnazija pruža dovoljno opštih znanja tako da se možeš pripremiti za različite fakultete. Ključni faktor je koliko zapravo kandidati iskoriste znanje koje im se pruža, odnosno da li zaista uče sa razumevanjem, i trude se da pamte informacije, ili uče samo za ocenu. U praksi, to znači da ti i gimnazija i medicinska škola mogu dati dovoljno znanja koje kasnije treba da nadogradiš, samo je važno da ti ta znanja koristiš. :)

Takođe, ukoliko se odlučiš za gimnaziju, a želiš da se usmeravaš ka medicini, razmisli o tome koji smer odgovara više tvojim potrebama i interesovanjima. Iako i opšti smer, kao i prirodni i društveni smer daju uslove za polaganje prijemnog, razmisli na kojim smerovima ćeš imati više predmeta koji su ti važni za kasnije studije medicine, poput biologije i hemije. 

Razmisli još malo o tome koju bi tačno srednju školu ili gimnaziju želeo da upišeš, pa možemo zajedno da razmotrimo različite opcije. :)