Pitanje savetnici

Upis na Veterinarski fakultet

Da li možete da mi pomognete u vezi upisa u srednju školu. Ja bih volela da posle srednje škole idem na Vetrinarski fakultet. Imaću oko 80 poena iz osnovne škole i zanima me šta je najbolje da upišem kao srednju školu da bi kasnije najlakše upisala Vetrinarski fakultet.

1510
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si odabrala šta je ono što te zanima i čime bi volela da se baviš. :)
Za početak, treba da znaš da postoje određeni kriterijumi za upis Veterinarske medicine, a koji se odnose na vrste srednje škole. U ovom trenutku, kandidati koji žele da upišu ovaj fakultet, moraju da imaju završenu gimnaziju (opšti, prirodni ili društveni smer), srednju medicinsku, srednju poljoprivredno-tehničku, srednju zubotehničku, hemijsko-tehničku ili farmaceutsku školu. 

Da li neka od ovih škola odgovara tvojim interesovanjima i trenutnim potrebama? 
Svaka od ovih škola može da ti dovoljno znanja koje ćeš kasnije nadograditi, samo je važno na koji način ćeš iskoristiti znanja i mogućnosti koje ćeš imati u srednjoj školi.  

Važno je da se potrudiš, nezavisno od toga u kojoj školi ćeš biti, da ostvariš dobar uspeh, redovno učiš, i naravno, kasnije se dobro pripremiš za prijemni ispit.  :)

Ukoliko poredimo ove škole, gimnazija daje najviše mogućnosti, s obzirom da usmerava za različite oblasti, i može biti dobra opcija za one koji sada nisu sigurni čime žele da se bave ili se u toku školovanja predomisle. Međutim, ona usmerava za dalje školovanje, i ne pruža dovoljno stručnih znanja sa kojim bi lakše mogla da pronađeš posao ukoliko odlučiš da iz bilo kog razloga ne nastaviš školovanje. 

Ukoliko veruješ da nećeš promeniti mišljenje u vezi sa izborom budućeg zanimanja, najviše stručnih znanja može da ti da škola veterinarskog usmerenja. Prednost stručnih škola je ta što pružaju dovoljno znanja za određena zanimanja i nakon završetka srednje škole. Sa druge strane, one mogu biti u maloj meri i ograničavajuće ukoliko se predomisliš oko budućeg zanimanja, i odlučiš npr. da se baviš istorijom. Svakako i srednje stručne škole daju mogućnost nastavka školovanja na većini fakulteta, ali bi možda neka znanja morala da nadoknadiš. 

Razmisli o tome koja srednja škola odgovara u ovom trenutku najviše tvojim potrebama, željama i interesovanjima. Imaš još četiri godine da definitivno odlučiš čime ćeš se baviti, i verovatno će se i tvoja interesovanja i želje menjati.  :) Za koju god srednju školu da se odlučiš, važno je da ti izvučeš maksimalno iz mogućnosti koje imaš. Postoje škole koje prati glas kao vrlo kvalitetnih, sa dobrim nastavnicima koji se zaista trude da prenesu znanja, ali je odgovornost za učenje i trud ipak na učenicima, te mislim da je važno da proceniš iz koje škole ti lično možeš da dobiješ maksimum, nezavisno od toga čime ćeš se baviti  Možeš da se raspitaš i kod starijih učenika u nekim školama, ili kod prijatelja i poznanika kakvo je njihovo iskustvo sa određenom srednjom školom i da razmisliš da li je to ono što tebi odgovara. :)