Pitanje savetnici

Poslovi u oblasti bezbednosti

Ja volim baš organizovani kriminal. Pa bih volela da mi kažete kojim sve poslovima mogu da se bavim,a da nije inspektor jer ne mogu zbog dioptrije da se bavim tim. I da koja je najmanja dioptrija sa kojom može da radiš kao inspektor? 

1246
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala svoja interesovanja, i drago mi je što istražuješ različite opcije za ovu oblast. :)

Pre svega, važno je da znaš da do pozicije inspektora, treba preći nekoliko prethodnih koraka. :). Većina inspektora je svoju karijeru počela na poziciji policijskog službenika, pa su kroz iskustvo i postignuća napredovali do viših pozicija. To znači da su uglavnom prošli kroz Osnovnu policijsku obuku koja traje 9 meseci i pre koje se prolazi kroz lekarski pregled gde se dobija potvrda da li dioptrija svakog pojedinačnog kandidata predstavlja ograničenje ili ne. Isto važi i za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet (nekadašnja Policijsko-kriminalistička akademija), gde dioptrija kandidata može biti eliminacioni faktor. 

Do sada nisam pronašla javno dostupne i pouzdane informacije o tome koja je dioptrija dozvoljena. 

Ukoliko te zanima oblast bezbednosti, pored mogućnosti da upišeš Osnovnu policijsku obuku ili Kriminalističko-policijski univerzitet, možeš da razmisliš i o tome da upišeš Fakultet bezbednosti, i stekneš zvanje menadžera bezbednosti. Kao menadžer bezbednosti možeš da radiš u javnom, privatnom, čak i u nevladinom sektoru koji se bavi pitanjem bezbednosti. Tvoji vršnjaci su se dosta interesovali za ovaj fakultet, pa možeš da pogledaš odgovore na njihove dileme na linkovima ovde i ovde.