Pitanje savetnici

Koju srednju školu upisati?

Poštovani, dobro veče. Zbog nedoumice oko odabira srednje škole,odlučila sam da Vas kontaktiram oko saveta. Ja završavam 7.razred i već sam krenula sa pripremama za srednju školu. Možda malo preterujem, ali želim da se maksimalno potrudim i da dam sve od sebe. Ono što volim jesu društevene nauke. Najviše srpski jezik i književnost,kao i istoriju. Želela bih da upišem pravnu školu (smer pravni tehničar),jer me interesuje pravo i uopšte društvene nauke. Razmišljala sam o upisu gimnazije(društveno-jezički smer),ali se sve 4 godine uče fizika i hemija, što definitivno nije ono što želim. Da li upisati pravnu školu ili ne? :) Moram dodati da, i ako će prijemni biti za godinu i po dana, već imam određenu dozu straha. Vrti mi se ta misao "šta ako ne upadnem u školu koju želim"..šta ako i šta ako...to je ono što je kod mene prisutno od početka 7.razreda. Znam da ne treba da se toliko opterećujem i da već sada stvaram sebi paniku, ali ipak, kada je škola u pitanju, ne mogu ostati ravnodušna :( Tu je takođe i ta neka "osuda" okoline, koja govori stvari po principu "nije ta škola dobra,bolje upiši nešto drugo.." Ja želim da radim i učim nešto što volim, a ne da se upravljam po mišljenu drugih. Sutradan ću ja raditi TAJ određeni posao, a ne ta osoba koja mi to govori.... Nadam se da ćete mi pomoći i dati savet, hvala unapred!

1417
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Potpuno razumem tvoju dilemu, i mislim da je dobro što si unapred počela da razmišljaš o različitim opcijama. Kad imamo dovoljno vremena da donesemo neku odluku, posebno ovako važnu, imamo prostora da dobro i detaljno razmotrimo sve faktore. :)

Potpuno je i razumljivo što ti odluka oko upisa srednje škole stvara brigu, jer to zaista jeste velika odluka, međutim, mislim da imaš sasvim dovoljno vremena da prikupiš sve informacije, dobro se pripremiš za prijemni ispit i uspešno položiš prijemni i upišeš školu za koju se odlučiš. 

Super je što si već sada prepoznala svoja interesovanja i šta je ono što ti se dopada. Hajde da zajedno pokušamo da prođemo kroz neke stvari u vezi škola koje razmatraš kao opciju. 

Prva prednost upisa Pravno-birotehničke škole je što ćeš pored prilike da se malo više posvetiš predmetima koji te interesuju, steći i dovoljno znanja da možeš da se uključiš na tržište rada ukoliko iz bilo kojeg razloga odlučiš da ne nastaviš školovanje na fakultetu ili nekoj visokoj školi. Potpuno si u pravu i da je odluka čime ćeš se baviti tvoja, i da ti treba da preuzmeš odgovornost za istu. Verujem da tvoje okruženje želi da doneseš dobru odluku i možda iz najbolje namere da te poštedi nekog negativnog iskustva za koje misle da ćeš imati sa ovom školom. Ipak, mislim da je važno da učimo ono što volimo, ne samo iz ljubavi prema određenoj oblasti, već i zbog toga što nam stvari koje nas interesuju više motivišu da učimo, radimo i stičemo nova znanja, što na kraju vodi i velikom uspehu na polju karijere. Verujem da svako od nas ima primere u svom okruženju ljudi koji su zaista uspešni u svom poslu, i taj uspeh su ostvarili zato što su zaista želeli i voleli da se bave određenim stvarima. 

Sa druge strane, gimnazija takođe ima svojih prednosti. Pre svega, tu je širina znanja koje ona pruža kao i mogućnost pripreme za različite fakultete. Ona je dobra opcija za one koji su već sada sigurni i planiraju da nastave svoje školovanje na fakultetu ili visokoj školi, bez obzira na oblast kojom će se baviti. Takođe, može biti dobra prilika i za one koji još ispituju svoja interesovanja i traže oblast koja im najviše leži. Međutim, nedostatak gimnazije je taj što ne pruža dovoljno stručnih znanja za uključivanje u svet rada odmah po završetku škole. Činjenica je i da bi tokom gimnazije morala da učiš i neke predmete koji ti se ne dopadaju, ali je prednost društveno-jezičkog smera ta što je veći fokus na društvenim naukama, i postoji veći fond časova za njih. Mislim da u svakoj školi, čak i kasnije na fakultetu postoje predmeti koji ti se dopadaju i oni koji ti predstavljaju izazov, međutim, to je potpuno u redu, i verujem da bez obzira što ti predmeti nisu u domenu tvojih interesovanja, ipak bi mogla da ih savladaš u dovoljnoj meri. :)

Na kraju, pokušaj da napišeš na papiru sve razloge zašto misliš da je neka škola dobra za tebe, i uzmi u obzir sve informacije koje imaš, tvoje lične stavove, i ukoliko želiš, da li za upis neke škole imaš podršku okruženja u većoj ili manjoj meri. Kada staviš sve na listu, pokušaj da uporediš faktore za jednu i za drugu školu. Verujem da će ti ovaj princip pomoći da lakše prepoznaš stvari koje su ti važne pri upisu, i da će ti olakšati donošenje konačne odluke.