Pitanje savetnici

Nedoumica u vezi daljeg školovanja

Dobar dan. Imam jedno pitanje u vezi daljeg školovanja koje me muči već dosta dugo vremena jer i dalje ne mogu da se opredelim šta ću u budućnosti biti. Dvoumim se između dva zanimanja, jedno je u okviru zdravstva a drugo je u vezi policije. Što se tiče medicinskog smera za laboratorijskog tehničara, tu ne mogu da se odlučim da li da upišem to ili ne jer ima mnogo hemije a takva vrsta hemije nije laka i zbog toga sam još neodlučan. Što se tiče policije, imam želju da završim osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, ali imam neki strah jer je posao policajca jako rizičan i ako mi je posao zagarantovan. Ja imam želju da radim u policiji ali neodlučan sam jer je posao rizičan i malo me to plaši više me to privlači nego medicina pa bih voleo da mi date neki savet u vezi toga i opredeljenja za dalje školovanje u vezi toga a imam želju da upišem za policiju. Jedino mi predstavlja problem strah jer kao što sam i napomenuo posao policajca je jako rizičan.Hvala na odgovoru i savetu.

591
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Ukoliko se odlučiš za laboratorijskog tehničara, treba da imaš u vidu da će tvoj svakodnevni rad zahtevati poznavanje hemije, i da je zato važno da stekneš dovoljno znanja. Verujem da ti se to sada čini teškim, ali verujem da iz dovoljno truda i redovan rad možeš da ostvariš jako dobre rezultate, naravno, ukoliko je to i dalje tvoja želja. :). Posao tehničara u laboratoriji može da bude vrlo interesantan, čak i izazovan u nekim okolnostima, kada zahteva direktan rad sa pacijentima, ali ukoliko sebe pronalaziš u ovom zanimanju, onda može biti dobra opcija za tebe. :)

Sa druge strane, verujem da imaš i dileme u vezi rizičnosti zanimanja policajca. Taj posao jeste zahtevan i često jeste rizičan, ali i tokom same obuke ćeš steći dovoljno znanja da se snađeš u takvim situacijama. Zanimanje policajca zaista od pojedinaca zahteva znanja i veštine da se snađu u različitim situacijama koje nekad mogu biti i vrlo neprijatne. Ipak, mnogi koji se odluče za ovo zanimanje, zapravo i žele određeni izazov u svojim radnim zadacima. :) 

Razmisli o tome šta je tebi važno u budućem poslu. Dva zanimanja koja si odabrao su vrlo različita, zahtevaju različite veštine, drugačiji su radni zadaci, i radi se u različitim okruženjima, pa je važno da definišeš šta je ono što je tebi bitno. Ukoliko smatraš da ti je potrebna dodatna podrška u odlučivanju, na raspolaganju su ti naši testovi osobina, veština i interesovanja. Kada njih uradiš, dobićeš dodatne informacije koje ti mogu biti vrlo značajne za donošenje odluke koje je zanimanje adekvatno za tebe. :)