Pitanje savetnici

Da li posle završene medicinske škole mogu upisati osnovne strukovne studije zubni protetičar?

Zavrsavam 8. razred i zelim da upišem smer zubni tehničar. Posto nisam blizu, ne mogu da upisem taj smer u beogradskoj zubotehničkoj skoli. Pročitala sam negde da je uslov za upis na osnovne strukovne studije zubni tehničar - protetičar upravo završena zubotehnička skola. Zanima me da li bih ja mogla to upisati i iz medicinske, s obzirom na to da je smer isti koji bih ucila i u zubotehnickoj.

1337
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Super je što već sada razmišljaš o tome čime bi mogla da se baviš. :)

Prema informacijama koje sam pronašla, preduslov za upis osnovnih strukovnih studija je završena konkretno Zubotehnička škola, zbog specifičnosti znanja i veština koje se stiču u toj školi. 

Ipak, s obzirom da postoji preklapanje u sadržaju koji bi učila u srednjoj medicinskoj školi, možeš da kontaktiraš studentsku službu fakulteta (na imejl: studentska.sluzba@stomf.bg.ac.rs) i da se raspitaš o bližim uslovima konkursa i da se raspitaš da li je smer koji bi ti završila u srednjoj školi adekvatna osnova za dalje studije. 

Takođe, ukoliko na ovaj način ne možeš da ispuniš uslove konkursa, uvek postoji opcija prekvalifikacije. U praksi, to znači da bi nakon završetka srednje škole upisala program prekvalifikacije u Zubotehničkoj školi, unapredila svoja znanja, položila potrebne ispite i na kraju dobila diplomu ove škole, koja bi ti bila dovoljna za prijavu za konkurs za studije. :)

Svakako, imaš još dosta vremena da definitivno odabereš fakultet ili visoku školu koju ćeš upisati. Na raspolaganju ti je i naša baza zanimanja, koju ćeš pronaći na linku OVDE i gde možeš da istražiš i još neka zanimanja koja mogu odgovarati tvojim željama, potrebama i interesovanjima. :)