Pitanje savetnici

Koju gimnaziju upisati?

Draga savetnice, približava mi se prijemni i odlučila sam da upišem gimnaziju. Problem je što ne znam koju da izaberem. Imam 58 bodova iz osnovne škole. Na prvo mesto bih stavila X gimnaziju, a na drugo VI. Da li možeš da mi kažeš nešto više o VI beogradskoj gimnaziji? Posle gimnazije planiram nešto u vezi jezika jer mi dobro idu, a i volim ih, samo nisam htela sada da upišem filološku da se posle možda ne bih predomislila.

866
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, čestitam na ostvarenom uspehu, veliki broj bodova iz škole ti zaista daje mogućnost da razmotriš nekoliko opcija. :)

Razlika između ove dve škole je pre svega u smerovima koje učenici odaberu. Kao što verovatno i znaš, Deseta gimnazija je gimnazija opšteg smera, što znači da su u programu jednako zastupljeni i prirodne i društvene nauke. Sa druge strane, iu Šestoj gimnaziji postoje prirodni i društveni smer, koji omogućavaju učenicima da se opredele za nauke koje im više odgovaraju i više ih zanimaju, i da im se u toku školovanja više posvete. U praksi, to znači da bi, ukoliko se odlučila za Šestu gimnaziju, i npr. društveno-jezički smer, imala bi veći fond časova iz jezika i društvenih nauka, a manji fond časova iz matematike, biologije, fizike, hemije… 

S obzirom da nemamo lično iskustvo sa školovanjem u školi koja tebe interesuje, možeš da pokušaš da samostalno istražiš iskustva drugih ili da se raspitaš preko prijatelja ili poznanika. Ipak, treba da imaš u vidu da je svako iskustvo sa školom vrlo lično, i da često nije objektivno. :). Ukoliko imaš motivacije za učenjem i redovno izvršavaš svoje obaveze, verujem da u svakoj školi možeš da ostvariš uspeh. :)

Ukoliko se kasnije odlučiš za studije nekog jezika, važno je da znaš da možeš da upišeš Filološki fakultet posle završene bilo koje gimnazije. :)