Pitanje savetnici

Želela bih da se bavim zanimanjem psihologa ili psihijatra

Pozdrav. Završavam osmi razred i polako se bliži popunjavanje liste želja. Želela bih da se bavim zanimanjem psihologa ili psihijatra, još uvek nisam sigurna. Moje pitanje za Vas je: da li mogu da završim bilo koji smer u srednjoj medicinskoj školi i da upišem medicinski fakultet da bih bila psiholog/psihjatar? To jest, da li je smer u medicinskoj srednjoj školi bitan da bih se bavila nekim od ta dva zanimanja?

838
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Važno je da znaš da različiti fakulteti pripremaju za ova zanimanja. :) Ukoliko se odlučiš za zanimanje psihologa, potrebno je da završiš studije Psihologije na Filozofskom fakultetu. Sa druge strane, ukoliko odabereš zanimanje psihijatra, za to će te pripremiti Medicinski fakultet. Nakon osnovnih studija medicine, koje traju šest godina, potrebno je da završiš i specijalizaciju iz psihijatrije koja traje još četiri godine da bi mogla da radiš kao psihijatar. 

Svakako, smer u srednjoj školi nije kriterijum za upis fakulteta, sve dok se radi o četvorogodišnjem smeru. Za Filozofski fakultet ne postoji ograničenje ni u vidu škole koju je potrebno završiti, dok je za Medicinski fakultet neophodno da se završi gimnazija ili srednja medicinska škola, bez obzira na smer.