Pitanje savetnici

Akademske ili strukovne studije

Poštovana, Pre nekoliko meseci sa Vam pisao vezano za nedoumicu u vezi sa Master studijama. Strukovni sam inženjer elektrotehnike i računarstva sa 180 ESPB. Odlučio sam da pored posla, nastavim dalje školovanje i prebacim se sa državnih strukovnih na privatne Akademske studije na Alfa BK Univerzitetu (prebacivanje ide preko strane škole i njihovog uverenja, verujem da ste upoznati sa procesom prebacivanja od promene Zakona od 2017.). Ne želim da nastavim dalje na specijalističkim strukovnim studijama jer su potcenjene, koeficijent plate drugačije obračunavaju (niži je) a što je najgore i kad završim 4. godinu opet se ide na Master 2g a ne samo 1g kako je bilo po programu pre 2017. Planiram da diplomiram na privatnom Alfa BK Univerzitetu i da nastavim Master studije na državnom Pedagoškom fakultetu -Liderstvo u obrazovanju (što mi je želja već 4g jer želim da se udaljim malo od IT sveta). Za taj Master nije bitna struka i prijemni se drugačije polaže (intervju, bodovi na osnovu proseka studija, bodovi na cv-u, propratnom pismu). Akademske studije bi mi služile zbog nastavka na Master studije, Doktorske studije nadalje i pre svega da bih se rešio "ponižavanja" sa titulom "strukovnog" (u smislu "to je viša škola, specijalističke strukovne studije se ne vrednuju, manji koeficijent plate, Akademske su cenjenije" i slično). Što se tiče posla, studije na VII stepenu mi ne utiču na znanje jer ne proširujem vidike na studijama u struci, prosto je rad totalno drugačiji od studija. Šta Vi mislite o svemu ovome, da li je ispravan put i da li imate neku bolju ideju ? Srdačan pozdrav i hvala Vam na svakom odgovoru do sada.

2823
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Hajde za početak samo da razjasnimo nekoliko stvari, nisam sigurna da sam baš sve najbolje razumela iz tvog pitanja. :). Dopuna Zakona o visokom obrazovanju iz 2017. godine podrazumeva da prebacivanje nije moguće između dve vrste studija, odnosno strukovnih i akademskih. Da li u tvom slučaju znači da želiš da ispočetka kreneš sa akademskim studijama? Takođe, nisam razumela koju oblast si odabrao za akademske studije?

Kada je reč o nastavku studija na specijalističkim studijama, važno je da tu napravimo razliku između specijalističkih strukovnih studija i master strukovnih studija. Specijalističke studije obično traju jednu godinu (dva semestra i nose 60 espb), dok master studije traju dve godine (4 semestra i 120 espb). Master studije treba da omoguće ukupno 300 espb bodova studentu, i drugačije su organizovane posle akademskih i strukovnih studija. Posle akademskih osnovnih studija, master traju jednu godinu (kandidat stiče 240 espb bodova na osnovnim i 60espb na master studijama), dok je nakon strukovnih predviđeno da master studije traju dve godine (180espb bodova se stiče na osnovnim strukovnim studijama i 120espb na master struk. studijama). Da li možeš da mi pojasniš na koji konkretno program si mislio kada si naveo da je nakon četvrte godine potrebno da ideš još dve na master studije? 

Takođe, još jedna stvar u vezi strukovnih studija. Jako je teško generalizovati koliko su određene studije “cenjene” na tržištu rada, s obzirom da poslodavci najviše vrednuju veštine koje kandidat ima, iskustvo koje poseduje, kao i želju da se usavrši. U svakodnevnoj praksi se poslodavci sreću sa kandidatima koji imaju diplomu nekog fakulteta koji se smatra vrlo perspektivnim, ali npr. ne znaju to znanje da primene u praksi. Sa druge strane, puno je kandidata koje su poslodavci odabrali jer su prepoznali veliki potencijal i iskustvo bez obzira na formalno obrazovanje koje su stekli. Daleko od toga da je vrsta studija nevažna za buduće zaposlenje, ali nije nužno i ključna. :). Obračun koeficijenta zarade se takođe odnosi samo na rad u državnim službama, odnosno na sve one koji se finansiraju iz budžeta RS. S tim u vezi je i pitanje čime želiš da se baviš po završetku obrazovanja, i da li će tvoj posao biti isključivo vezan za neku javnu instituciju?

Svakako, važno je da sam definišeš šta je tvoj cilj, i da li su svi ovi koraci koje si sada isplanirao u skladu sa tim ciljem? Ukoliko jesu, onda je ovo prava odluka za tebe. :). Ako je tvoja želja da se baviš nečim drugim što nije iz oblasti IT-a i da se posvetiš daljem akademskom razvoju, bitno je da definišeš sve razloge zašto to radiš, sa kojim ciljem i šta je sve potrebno da bi se to ostvario, kako bi lakše planirao čitav proces. Takođe, bitno je da se dobro informišeš o procedurama i dokumentaciji koja ti je potrebna za dalje korake. :)