Pitanje savetnici

Ove godine upisujem fakultet i nisam sigurna da sam donela ispravnu odluku

Zdravo! Ove godine upisujem fakultet i nisam sigurna da sam donela ispravnu odluku. Znam da svaki sledeci pokusaj upisivanja nekog fakulteta na budzet nije moguc, ako ste vec jednom studirali na budzetu. Ali me interesuje da li to isto vazi i za FDU, smer filmska i tv produkcija. Volela bih da izadjem na prijemni sledece godine, zanima me da li bih mogla da upadnem na budzet ili samo na samofinansiranje?

642
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Prema aktuelnim zakonu, nije moguće ostvariti status budžetskog studenta više od jednom na svim državnim fakultetima. To u praksi znači, da ako ove godine upišeš fakultet kao budžetski student, i sledeće godine ponovo polažeš prijemni ispit, nećeš ponovo moći da budeš na budžetu. Ipak, ako se kojim slučajem ove godine upišeš kao samofinansirajući student, sledeće godine možeš da konkurišeš i za budžetska mesta. 

 Ipak, to se odnosi samo na prvu godinu studija. U praksi, ukoliko ispuniš sve potrebne uslove (položiš sve ispite, odnosno ostvariš dovoljan broj espb bodova, i u nekim slučajevima, ostvariš dobar prosek) možeš da budeš na budžetu već u drugoj, i svakoj narednoj godini studija. 

Svakako, potpuno je u redu da se predomisliš. :). Upis fakulteta jeste velika odluka i često sa sobom nosi puno nedoumica i stresa. Razmisli o tome koji su to razlozi zbog kojih misliš da sadašnja odluka neće ispuniti tvoja očekivanja. Takođe, tek kada počnu predavanja ćeš moći da stekneš bolji uvid u to da li tvoj izbor odgovara tvojim potrebama i željama. :)